Bakteerin ribosomi. Kuva: <span class="photographer">David S. Goodsell/The Scripps Research Institute <a href= http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Ribosome_(bacteria).JPG>Wikimedia commons</a>.</span>
Bakteerin ribosomi. Kuva: David S. Goodsell/The Scripps Research Institute Wikimedia commons.

Palkitut kuvasivat ribosomin atomin tarkkuudella. Heidän mallinnustensa avulla voidaan kehittää uusia antibiootteja.

Nobelin kemian palkinto annettaan tänä vuonna ribosomien rakenteen ja toiminnan selvittämisestä. Sen saa kolme tutkijaa, Venkatraman Ramakrishnan (s. 1952) Cambridgen yliopistosta Britanniasta, Thomas Steiz (s. 1940) Yalen yliopistosta Yhdysvalloista ja Ada Yonath (s. 1939) Weizmann-instituutista Israelista.

Ribosomit tulkitsevat dna:n sisältämät rakennusohjeet ja rakentavat niiden mukaan erilaisia proteiineja, jotka ovat kaiken elämän rakennuspalikoita. Palkitut ovat selvittäneet, miltä ribosomit näyttävät atomitasolla. Röntgenkristallografiaa käyttäen he ovat paikantaneet ribosomista joka ikisen atomin, joita siihen mahtuu satoja tuhansia.

Ribosomien toiminnan tunteminen on tärkeää elämän tieteellisen perustan ymmärtämiselle, mutta myös käytännön lääketieteelle. Useat nykyaikaiset antibiootit parantavat sairauksia estämällä bakteerien ribosomien toiminnan. Bakteeritkaan eivät voi elää ilman ribosomejaan.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Tuoreiden nobelistien tekemiä mallinnuksia voidaan hyödyntää muun muassa uusien antibioottien kehittämisessä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla