Tämän vuoden kemian Nobelin palkinnot menevät Robert Lefkowitzille ja Brian Kobilkalle. 

Kemian nobelit myönnettiin solujen toiminnan kannalta ratkaisevien G-proteiinikytkentäisten reseptorien löytäjälle ja tutkijalle. Howard Hughes Medical Institutessa ja Duken yliopistossa työskentelevä Robert Lefkowitz löysi nämä reseptorit ja Stanfordin yliopiston Brian Kobilka on kunnostautunut niiden geenitutkimuksessa.

Proteiinireseptorien välityksellä solu reagoi ympäristön muutoksiin. Ennen Lefkowitzin löydöstä mekanismia ei tunnettu. Vuonna 1968 hän alkoi käyttää radioaktiivisuutta reseptorien jäljittämiseksi. Menetelmä tuotti tulosta, ja hänen onnistui paljastaa useita eri reseptoreita, muun muassa β-adrenergisen reseptorin, joka nappaa adrenaliinia. Tutkimusryhmä eristi sen soluseinästä ja selvitti sen toimintaa.

Brian Kobilka tuli mukaan ryhmään 1980-luvulla. Hän ryhtyi etsimään β-adrenergisen reseptorin geenejä ja luovien menetelmiensä ansioista onnistui löytämään ne. Geenianalyysi paljasti, että reseptori oli samanlainen kuin se, joka nappaa valoa silmässä.

Ryhmä oivalsi, että on olemassa kokonainen reseptorien ryhmä, joka toimii samalla tavalla. Nykyisin tätä ryhmää kutsutaan G-proteiinikytkentäisiksi reseptoreiksi. Näitä on valolle, mauille, hajuille, adrenaliinille, histamiinille, dopamiinille ja serotoniinille. Noin puolet lääkkeistä toimivat näiden reseptorien välityksellä.