Tämän vuoden kemian Nobelin palkinnot menevät Robert Lefkowitzille ja Brian Kobilkalle. 

Kemian nobelit myönnettiin solujen toiminnan kannalta ratkaisevien G-proteiinikytkentäisten reseptorien löytäjälle ja tutkijalle. Howard Hughes Medical Institutessa ja Duken yliopistossa työskentelevä Robert Lefkowitz löysi nämä reseptorit ja Stanfordin yliopiston Brian Kobilka on kunnostautunut niiden geenitutkimuksessa.

Proteiinireseptorien v√§lityksell√§ solu reagoi ymp√§rist√∂n muutoksiin. Ennen Lefkowitzin l√∂yd√∂st√§ mekanismia ei tunnettu. Vuonna 1968 h√§n alkoi k√§ytt√§√§ radioaktiivisuutta reseptorien j√§ljitt√§miseksi. Menetelm√§ tuotti tulosta, ja h√§nen onnistui paljastaa useita eri reseptoreita, muun muassa ő≤-adrenergisen reseptorin, joka nappaa adrenaliinia. Tutkimusryhm√§ eristi sen solusein√§st√§ ja selvitti sen toimintaa.

Brian Kobilka tuli mukaan ryhm√§√§n 1980-luvulla. H√§n ryhtyi etsim√§√§n ő≤-adrenergisen reseptorin geenej√§ ja luovien menetelmiens√§ ansioista onnistui l√∂yt√§m√§√§n ne. Geenianalyysi paljasti, ett√§ reseptori oli samanlainen kuin se, joka nappaa valoa silm√§ss√§.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Ryhmä oivalsi, että on olemassa kokonainen reseptorien ryhmä, joka toimii samalla tavalla. Nykyisin tätä ryhmää kutsutaan G-proteiinikytkentäisiksi reseptoreiksi. Näitä on valolle, mauille, hajuille, adrenaliinille, histamiinille, dopamiinille ja serotoniinille. Noin puolet lääkkeistä toimivat näiden reseptorien välityksellä. 

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla