Kuvapörssi
Kuvapörssi

Toisen polven nobelisti Roger Kornberg kuvasi yksityiskohtaisesti, kuinka lähetti-rna kopioi geenikoodia.

Rna:n tutkimuksesta annettiin tänä vuonna toinenkin Nobelin palkinto. Kemian Nobelin saa yhdysvaltalainen Roger Kornberg, joka selvitti yksityiskohtia myöten, kuinka lähetti-rna kopioi dna:sta proteiinien valmistusohjeet.

Jotta geenien sisältämä tieto vaikuttaisi ruumiimme toimintaan, jonkun täytyy viedä dna:han koodattu tieto solun proteiinitehtaalle. Lähetti-rna-molekyylit hoitavat tätä tehtävää.

Kornberg on pystynyt kuuden viime vuoden aikana vangitsemaan krystallografiakuviin aitotumallisessa solussa tapahtuvan kopioitumisprosessin yksityiskohtia myöten. Kuvissa erottuvat jopa atomit. Niistä voi havainnoida rna-juosteen muodostumista ja muiden molekyylien osallistumista kopiointiprosessiin. Näin on tullut mahdolliseksi ymmärtää koko mekanismia ja sen säätelyä.

Maanantaina julkistettu lääketieteen palkinto annettiin rna-interferenssin selittämisestä. Tässä ilmiössä toisenlainen, kaksijuosteinen rna hajottaa lähetti-rna:n ja tuhoaa sen kuljettaman viestin.

Kemian palkinnon saanut Kornberg on nobelisti toisessa polvessa. Hänen isänsä Arthur Kornberg sai vuonna 1959 lääketieteen palkinnon sen selvittämisestä, miten geneettinen informaatio kopioituu solun dna:sta sen tytärsoluun. Kornberg työskentelee Stanfordin yliopistossa Yhdysvalloissa.

Lue lisää Nobel-säätiön sivuilta.