Kuvapörssi
Kuvapörssi

Toisen polven nobelisti Roger Kornberg kuvasi yksityiskohtaisesti, kuinka lähetti-rna kopioi geenikoodia.

Rna:n tutkimuksesta annettiin tänä vuonna toinenkin Nobelin palkinto. Kemian Nobelin saa yhdysvaltalainen Roger Kornberg, joka selvitti yksityiskohtia myöten, kuinka lähetti-rna kopioi dna:sta proteiinien valmistusohjeet.

Jotta geenien sisältämä tieto vaikuttaisi ruumiimme toimintaan, jonkun täytyy viedä dna:han koodattu tieto solun proteiinitehtaalle. Lähetti-rna-molekyylit hoitavat tätä tehtävää.

Kornberg on pystynyt kuuden viime vuoden aikana vangitsemaan krystallografiakuviin aitotumallisessa solussa tapahtuvan kopioitumisprosessin yksityiskohtia myöten. Kuvissa erottuvat jopa atomit. Niistä voi havainnoida rna-juosteen muodostumista ja muiden molekyylien osallistumista kopiointiprosessiin. Näin on tullut mahdolliseksi ymmärtää koko mekanismia ja sen säätelyä.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Maanantaina julkistettu lääketieteen palkinto annettiin rna-interferenssin selittämisestä. Tässä ilmiössä toisenlainen, kaksijuosteinen rna hajottaa lähetti-rna:n ja tuhoaa sen kuljettaman viestin.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Kemian palkinnon saanut Kornberg on nobelisti toisessa polvessa. Hänen isänsä Arthur Kornberg sai vuonna 1959 lääketieteen palkinnon sen selvittämisestä, miten geneettinen informaatio kopioituu solun dna:sta sen tytärsoluun. Kornberg työskentelee Stanfordin yliopistossa Yhdysvalloissa.

Lue lisää Nobel-säätiön sivuilta.

Sisältö jatkuu mainoksen alla