<small>26 000 vuotta sitten varvasluut ohenivat (Kuva: <span class="photographer">Erik Trinkaus/Czech Academy of Sciences) </small>.</span>
26 000 vuotta sitten varvasluut ohenivat (Kuva: Erik Trinkaus/Czech Academy of Sciences) .

Esi-isämme vetivät ensimmäiset kunnon kengät jalkaansa jo paleoliittisella kivikaudella, uskoo antropologiguru Erik Trinkaus.

Esi-isämme vetivät ensimmäiset kunnon kengät jalkaansa jo paleoliittisella kivikaudella, uskoo antropologiguru Erik Trinkaus. Washinngtonin yliopiston professorilla ei ole näyttää varhaisia kenkiä, vaan hän perustaa väitteensä varvasluissa tapahtuneisiin muutoksiin. Ne alkoivat muuttaa muotoaan, pituuttaan ja paikkaansa ehkä 30 000 tai 40 000 vuotta sitten.

Varhaisten neandertalilaisten ja ihmisten varpaat olivat jämäkät tai taipuisat. Paljasjaloin kävellessä varsinkin pienempiin varpaisiin kohdistui kova mekaaninen rasitus, joka piti ne vahvoina. Tukevat kengät karsivat rasitusta, joka teki vahvat varpaat tarpeettomaksi. Myöhäispaleoliittisen kauden (35 000-10 000 vuotta sitten) ihmisten varvasluut ovat jo selvästi aiempaa ohuemmat ja heikommat. Trinkausin mukaan loogisin selitys muutokseen on kenkien käyttöönotto.

Asiasta kertoi Journal of Archaeological Science.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla