Kansainvälisten lääkeyhtiöiden ja Kenian hallituksen kädenvääntö aids-potilaiden oikeudesta edulliseen hoitoon on päätymässä kenialaisten voittoon, kertoo The New York Times...

Kansainvälisten lääkeyhtiöiden ja Kenian hallituksen kädenvääntö aids-potilaiden oikeudesta edulliseen hoitoon on päätymässä kenialaisten voittoon, kertoo The New York Times . Maan parlamentti on hyväksynyt lakiehdotuksen, joka mahdollistaa halpojen lääkekopioiden valmistuksen ja maahantuonnin. Kenian 29:stä miljoonasta asukkaasta liki joka kymmenes kantaa hi-virusta. Vain 2 000:lla on varaa lääkehoitoon. Afrikassa arvioidaan olevan yli 25 miljoonaa hiv-potilasta.

Kenia on jo toinen Afrikan maa, joka on säätänyt lääkekopiot sallivan lain. Huhtikuussa maailman suurimmat lääkeyhtiöt yrittivät oikeusteitse kumota Etelä-Afrikan päätöksen, mutta ne luopuivat lopulta kanteestaan. Firmojen mielestä halvat kopiolääkkeet polkevat yhtiöiden patenttioikeuksia ja rokottavat niiden kykyä rahoittaa uusia lääkekeksintöjä. Teollisuus pelkää ns. dominoefektiä, jonka seurauksena Afrikan maa toisensa jälkeen turvaisi kopiolääkkeisiin. Kehitysmaiden hallitusten ja kansalaisaktivistien mielestä patenttisuojaa vaalivat lääkeyhtiöt käyttävät hyväksi kehitysmaiden ahdinkoa ja yrittävät repiä mahdollisimman paljon voittoa niiden aids-kriisistä.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla