Älä ota lemmikkiä kotiin, ota kaksi! Näin vihjaa arvostettu Yhdysvaltain lääkäriseuran lehti JAMA tänään ilmestyneessä numerossaan. Sen mukaan kahden tai useamma...

Älä ota lemmikkiä kotiin, ota kaksi! Näin vihjaa arvostettu Yhdysvaltain lääkäriseuran lehti JAMA tänään ilmestyneessä numerossaan. Sen mukaan kahden tai useamman kissan tai koiran kanssa vietetty ensimmäinen elinvuosi suojaa lasta allergioilta.

Lastenlääkäri Dennis R. Ownbyn johtamaan seurantatukimukseen valittiin 835 michiganilaispienokaista ja heitä seurattiin liki seitsemän vuotta. Niillä koulu-ikäisillä, joiden perheessä oli ollut useampia lemmikkejä, todettiin vähemmän allergiaherkkyyttä ja astmaa.

Moni väestötutkimus on ehtinyt jo viestiä, että lemmikkiperheissä podetaan harvemmin allergioita ja astmaa. Suojan selitykseksi on arveltu eläinten aiheuttamaa allergeenipommitusta. Ownbyn työryhmä tukeutuu ns. likateoriaan. Tassuissa kotiin kulkeutuva lika ja lemmikkien into lipoa lapsia kielellään levittävät kenties bakteereja, jotka muovaavat vastasyntyneen puolustusmekanismeja allergialta suojaavaan suuntaan. Avainasemassa saattaa olla bakteerien soluseinän rakenneosa, endotoksiini, johon immuunipuolustus reagoi voimakkaasti.