Lämpimät ilmat pistävat liikettä niveliin. Kuva: Wikimedia Commons
Lämpimät ilmat pistävat liikettä niveliin. Kuva: Wikimedia Commons

Lämmin vuodenaika houkuttelee ihmiset liikkeelle.

Olemme menossa kohti terveellisempiä aikoja. Veren kolesteroliarvot ovat nimittäin kesällä paremmat kuin talvisin. Vuodenaikaisen kolesterolin vaihtelun totesivat Johns Hopkins -yliopiston sydäntautien tutkijat tutkimuksessa, jota he esittelivät Yhdysvaltain kardiologian seuran vuosikokouksessa.

Jo aiemmin on huomattu, että sydänkohtauksia ja sydänperäisiä kuolemia sattuu talvella enemmän. Tuore, 2,8 miljoonan ihmisen seurantatietoihin perustuva tutkimus osoitti, että kolesteroli – yksi sydänsairauksien riskitekijä – kohoaa korkeammalle kylminä vuodenaikoina ja laskee lämpiminä.

Ero vuodenaikojen kolesteroliarvoissa ei ollut suuri mutta kuitenkin merkitsevä. Talvella nousi terveydelle haitallinen ldl-kolesteroli mutta niin sanottu hyvä eli hdl-kolesteroli pysyi muuttumattomana.

Syytä vuodenaikaeroihin ei selvitetty. Kesällä ihmiset kuitenkin liikkuvat enemmän ja syövät terveellisemmin, mikä pitää kolesteroleja kurissa. Talvisin ihmiset sitä vastoin käpertyvät koloihinsa ja popsivat rasvaisia ruokia.

Talven lyhyempinä päivinä ihmiset saavat myös vähemmän D-vitamiinia, mikä vaikuttaa hyvän ja huonon kolesterolin suhteisiin, kertovat tutkijat Eurekalertin tiedotteessa.

Rousseau
Seuraa 
Viestejä16844
Liittynyt13.11.2009

Kesällä kolesteroliarvot paranevat

Kirjoituksen valossa on erittäin kiinnostavaa että minulla verikokeissa mitattiin "erinomainen hyvä kolesteroli" kun olin syönyt talven mittaan D-vitamiinia 125 ug annostuksella. Siirryin jossain vaiheessa annostukseen 50 ug, mutta nyt kun tarkemmin asiaa mietin niin tuo verikoe tehtiin siinä vaiheessa kun nappasin vielä sitä isompaa annosta joka päivä. Vaikea sanoa syövätkö ihmiset kesällä terveellisemmin (grillailuinto ei kyllä siihen viittaisi), mutta ehkä he syövät vähemmän . Ainakaan itse...
Lue kommentti