Satelliiteista tehdyt salamamittaukset osoittavat, että Keski-Afrikassa ja Himalajalla salamoi eniten, noin 50 salamaa neliökilometriä kohti vuodessa. Koko maapallon kattava salamakartta on julkaistu Yhdysvaltain avaruushallinnon

Satelliiteista tehdyt salamamittaukset osoittavat, että Keski-Afrikassa ja Himalajalla salamoi eniten, noin 50 salamaa neliökilometriä kohti vuodessa. Koko maapallon kattava salamakartta on julkaistu Yhdysvaltain avaruushallinnon Nasan uutissivuilla.

Kartan mukaan Suomessa salamatiheys on sadasosa Afrikan keskiosien salamoinnista. Napojen lähettyvillä ei salamoita ole senkään vertaa.

Kartta perustuu muutaman viime vuoden mittauksiin. Salamat havaittiin 777 nanometrin aallonpituudella eli sellaisella infrapunalla, joka juuri ja juuri jää ihmiseltä näkemättä. Aallonpituuden valinnalla varmistettiin, että virhehavaintoja tulisi mahdollisimman vähän ja että myös päivällä iskevät salamat erottuisivat valoisasta taustasta selvästi.

Suomen ukkos- ja salamatilanteesta on perusteellinen selvitys Ilmatieteen laitoksen ukkossivulla.Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla