Baldin lääkekirja opastaa, miten sekoitetaan erilaisia lääkkeitä. Kuva: The British Library Board
Baldin lääkekirja opastaa, miten sekoitetaan erilaisia lääkkeitä. Kuva: The British Library Board

Silmäsalvaa voisi ehkä käyttää vaikeiden ihotulehdusten hoitoon, jos nykyiset antibiootit eivät tepsi.

Onko silmässäsi näärännäppy? Ei hätää, 800-luvulla Englannissa kirjoitettu Baldin lääkekirja eli Medicinale anglicum opastaa valmistamaan mainion linimentin eri ihotulehduksiin:

”Ota yhtä suuri määrä sipulia ja valkosipulia ja murskaa ne hyvin. Sitten ota yhtä suuret määrät viiniä ja naudan sappea, sekoita ne sipulien kanssa ja aseta messinkiastiaan. Anna seoksen seistä yhdeksän yötä astiassa, purista liinan läpi ja anna kirkastua. Kaada seos sitten sarveen ja sivele sitä yöllä silmään höyhenellä. Se on parasta lääkettä.”

Nyt Scientific Reports -tiedelehdessä on julkaistu tutkimus, joka osoittaa, että vanhoilla konsteilla voi yhä olla paikkansa lääketieteessä, kun bakteerit ovat kehittyneet vastustuskykyisiksi nykyisille antibiooteille.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Englantilaisen Warwickin yliopiston mikrobiologit havaitsivat, että yllä kuvattu keskiaikainen linimentti, Baldin silmäsalva, todella tappaa stafylokokkien ja muiden bakteerien kasvustoja haavoista.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Alkuperäisessä ohjeessa sillä on ilmeisesti hoidettu talirauhasen tulehduksia, kuten silmäluomien näärännäppyjä.

Jos stafylokokkibakteerit pääsevät muodostamaan haavaumiin biofilmiksi kutsuttua kasvustoa, niitä on hyvin hankala tappaa edes antibiooteilla, ja lääkettä vaaditaan hyvin suuria määriä.

Tutkimuksessa haluttiin kartoittaa, olisiko tällaisten infektioiden hoitoon vaihtoehtoisia tapoja, joita nykylääketiede voisi hyödyntää.

Samaista silmäsalvaa on tutkittu aiemminkin, ja sillä on nujerrettu hiiren ihohaavassa muhineita, antibiootille vastustuskykyisiä mrsa-bakteereita.

Muinaista lääkevoidetta voisi kai sanoa antiikkibiootiksi.

Uudessa tutkimuksessa mikrobiologit selvittivät, mikä vaikutus salvalla ja sen ainesosilla on yhdessä ja erikseen.

He sekoittivat linimentin vanhan reseptin mukaan naudan sapesta, valkoviinistä, sipulista ja valkosipulista, ja antoivat sen käydä yhdeksän päivää.

”Mikrobiologin silmään vanha ohje kuulostaa tepsivältä, sillä jokaisella ainesosalla on koeputkessa antibakteerisia ominaisuuksia. Vaikuttaa siis järkevältä yhdistää ne”, kertoo apulaisprofessori Freya Harrison uutiskanava CNN:lle.

Alkuperäisessä ohjeessa sipuliin viittaava sana on vanhakantainen cropleac, ja se voi nykykielessä tarkoittaa yhtä hyvin sipulia kuin purjoa.

Tutkijat kokeilivat siis kumpaakin. Sipuli tepsi paremmin.

Tutkijat tekivät salvaa 75 annosta ja sivelivät sitä keinotekoisiin haavoihin, joihin oli tartutettu keltakokkia eli Stafylococcus aureusta ja muita bakteereita.

Linimentti todella tepsi. Se nujersi sitkeät stafylokokit etenkin silloin, kun ne olivat päässeet muodostamaan limaista biofilmiä haavaan.

Voide tuhosi myös vapaana eläviä eli planktonisia bakteereita. Tässä tehoaineena vaikutti olevan erityisesti valkosipuli.

Erikseen kokeiltuna yksittäisillä ainesosilla ei ollut suurta vaikutusta, mutta juuri tämä yhdistelmä näyttää tepsivän.

”Rehellisesti sanoen emme ajatelleet, että tämä kääntyisi joskus lääkkeeksi ja siihen saisi rahoitusta. Ajattelimme vain, että tämä on kiinnostava mikrobiologinen kokeilu”, keskiajan historiasta kiinnostunut apulaisprofessori Harrison sanoo.

Nyt on kuitenkin jo useassa tutkimuksessa osoitettu, että tällä salvalla on bakteereja tappava vaikutus. Hiirikokeiden perusteella se vaikuttaa vaarattomalta. Sitä voisi jalostaa.

Tutkijat uskovat, että vastaavaa voidetta voisi kokeilla vaikeisiin ihotulehduksiin.

”Uskomme, että tässä olisi potentiaalia diabeetikoiden jalkahaavaumien hoitoon. Niihin voi muodostua äärimmäisen vastustuskykyisiä biofilmejä, jotka eivät reagoi antibiootteihin”, Harrison sanoo.

jussipussi
Seuraa 
Viestejä64321

"Oxford metastudy finds honey most effective treatment for coughs and colds

A new systematic review and meta-analysis from a trio of University of Oxford researchers is affirming the effectiveness of honey as a first-line treatment for upper respiratory tract infections (URTI). The study suggests antibiotics are ineffective for these kinds of minor coughs and colds, and honey offers superior symptomatic relief according to the evidence gathered to date.

It is no newsflash to suggest honey has potent anti-microbial effects. Back in 2018 the UK's National Institute for Health and Care Excellence and Public Health England went so far as to change its general recommendations for doctors and health care professionals, saying honey should be prescribed before antibiotics for patients with mild coughs and colds.

Those earlier recommendations were based on a number of scattered studies looking at the effectiveness of honey in treating different symptoms arising from upper respiratory tract infections. Reducing unnecessary antibiotic treatments was the primary reason behind changing these general health recommendations."

https://newatlas.com/health-wellbeing/oxford-metastudy-honey-effective-t... ,

Sisältö jatkuu mainoksen alla