Mustaan aukkoon kiertyy kumppanitähden kaasua. Kuva: <span class="photographer">NASA</span>
Mustaan aukkoon kiertyy kumppanitähden kaasua. Kuva: NASA

NASA:n uusi punnitusmenetelmä paljasti vahvan ehdokkaan keskikokoiseksi mustaksi aukoksi.

Uudenlainen punnitusmenetelmä löysi XMM-Newton –satelliitin mittauksista keskikokoisen mustan aukon. Tulos piti pintansa, vaikka se tarkistettiin kahdella muullakin tavalla.

Lev Titarchukin NASA:n Goddardin tutkimuskeskuksessa kehittämä punnitusmenetelmä perustuu mustaa aukkoa ympäröivään kaasukiekkoon, joka muodostuu aukkoon kiertyvästä aineesta. Silloin tällöin ainetta on ylenpalttisesti, ja kiekkoon kehittyy tiheä kuuma kohta - ikään kuin liikenneruuhka.

Titarchuk osoitti, että ruuhkapaikan etäisyys mustasta aukosta on verrannollinen aukon massaan: mitä kauempana kiekossa ruuhka tapahtuu, sitä massiivisempi musta aukko.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Samassa tutkimuskeskuksessa työskentelevät Tod Strohmayer ja Richard Mushotzky käyttivät uutta punnitusmenetelmää ja löysivät XMM-Newton –satelliitin mittauksista kahdentuhannen Auringon massaisen musta-aukkoehdokkaan. Se on ultrakirkas röntgenlähde (ULX), joka sijaitsee 16 miljoonan valovuoden päässä olevassa galaksissa NGC 5408.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Tähden kokoisten mustien aukkojen ja galaksien keskustoissa olevien tuhansien miljoonien tähtien kokoisten jättiläismäisten mustien aukkojen väliin on yritetty sälyttää keskikokoisia aukkoja. Niillä olisi massaa tuhansien Aurinkojen verran.

Erityisesti juuri ULX:ien on epäilty sisältävän keskikokoisia aukkoja. Niihin ei kuitenkaan tahdota uskoa, sillä niiden syntyä on vaikea selittää.

Ehdokkaasta kertoo Euroopan avaruusjärjestön tiedote.

Sisältö jatkuu mainoksen alla