Peukalo ja pikkusormi reagoivat vikkelimmin. 

Reaktioaikakokeissa on nyt selvinnyt, että peukalo ja pikkusormi toimivat kaikkein nopeimmin. Hitain sen sijaan on keskisormi, paljastui Saksan Bochumissa sijaitsevan Ruhr-yliopiston mittauksissa ja laskennallisissa mallinnuksissa.

Sormien nopeuserot tulivat esiin kokeessa, jossa koehenkilöt katsoivat monitorilta kuvaa, joka esitti kaikkia kymmentä sormea. Heidän piti painaa niin nopeasti kuin mahdollista sillä sormella, joka oli monitorilla merkitty.

Nopeuserot eivät johdu anatomisista syistä tai harjaantumisesta. Hermoverkkojen toimintaa simuloivilla malleilla tukijat osoittivat, että naapurisormia aivoissa edustavat neuronit ehkäisevät eli inhiboivat sormen omien neuronien toimintaa.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Keskisormen hitaus johtuu siitä, että sillä on molemmilla puolillaan kaksi naapuria. Peukalolla ja pikkurillillä sen sijaan on vain yhden naapurisormen hermosolut häiritsemässä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

"Keskimmäisten sormien hermosoluihin kohdistuva runsas inhibitio tarkoittaa sitä, että aktivaatio vie kauemmin ja siksi ne reagoivat hitaammin", selittää neuroinformatiikan tutkija Hubert Dinse.

Tutkimuksen julkaisi Pnas. 

Sisältö jatkuu mainoksen alla