Sikiö pystyy erottamaan kivun kosketuksesta vasta pari viikkoa ennen laskettua aikaa.

Sikiöt eivät erota kipua ja kosketusta ennen kuin 35-37 viikon ikäisenä, havaitsivat Lontoon University Collegen tutkijat.

Lorenzo Fabrizi kollegoineen luotasi 46 vastasyntyneen vauvan aivoja EEG:llä, kun pilteitä otettiin verinäyte kantapäästä. He tutkivat myös, miten vauvojen aivot reagoivat kevyeen kosketukseen kantapäähän.

Lähes puolet vauvoista oli syntynyt ennen aikojaan, jotkut vain 28-viikkoisina, joten tiimi kykeni vertailemaan keskosten ja täysiaikasten vauvojen reaktioita.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Alle 35-viikkoisina syntyneiden vauvojen koko aivot reagoivat sekä kipuun että kosketukseen, mutta 35-37-viikkoisina aivot alkoivat erottaa nämä kaksi aistimusta toisistaan. Sekä kivun että kosketuksen vaste näkyi nyt erityisillä alueilla, mutta kipureaktio oli paljon voimakkaampi.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

"Vauvat eivät tietenkään kykene kertomaan, mitä he tuntevat, joten on mahdotonta tietää, mitä he oikeasti kokevat. Emme siis voi sanoa, että ennen tätä muutosta aivojen toiminnassa vauva ei tunne kipua", Fabrizi sanoo yliopistonsa tiedotteessa

Fabrizi ryhmineen uskoo, että tuloksen valossa keskosia pitää käsitellä entistäkin varovaisemmin. "Keskonen voi joutua läpikäymään kymmenenkin toimenpidettä sairaalassa joka päivä. Tällainen aivojen ärsyttäminen voi häiritä hermosolujen normaalia kytkeytymistä."

Aiemmin on havaittu, että keskosina syntyneiden kipujärjestelmä toimii usein joko herkemmin tai vaimeammin kuin täysiaikaisina syntyneillä.

Tutkimuksen julkaisi Current Biology

Sisältö jatkuu mainoksen alla