Nuorta lempeä Amsterdamissa.
Nuorta lempeä Amsterdamissa.

Parisuhde pitää paremmin, jos molemmat sitoutuvat yhtä paljon tai yhtä vähän. 

Parisuhteeseen sitoutuvat voimakkaammin ne, joilla on ollut lapsena huolehtiva äiti ja nuorena kyky ratkaista ristiriitoja. Ilman tätä taustaa ihmisestä tulee herkemmin suhteen heikompi lenkki, selvisi Minnesotan ja Illinoisin yliopistojen tutkimuksessa.

Yhden puoliskon sitoutumista enemmän merkitsee kuitenkin se, että molemmilla kumppaneilla on sama asenne. Kaksi voimakasta sitoutujaa pitävät suhdetta kasassa tuulisenakin aikana. Kahden heikon lenkin suhteessa puolisot eivät ehkä jaksa setviä asioita mutta he eivät odotakaan liikoja, joten kitkaa on vähemmän.

Kun sitä vastoin vahva ja heikko sitoutuja ovat kimpassa, suhteeseen vähemmän panostava pääsee niskan päälle ja suhteen vakaus kärsii.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Tutkijat päätyivät päätelmiin käyttämällä Minnesotan riskiä ja sopeutumista käsittelevää pitkittäistutkimusta MLSRA:ta. Tästä he saivat tutkimukseensa 78 20-21-vuotiasta, joita oli parivuotiaina havainnoitu äitinsä seurassa ja joiden välienselvittelytaitoja oli arvioitu 16-vuotiaina.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Nyt mukaan tutkimukseen otettiin myös heidän kumppaninsa.

Pariskunnille tehtiin kysely, jossa arvioitiin kunkin sitoutumisen astetta. Lisäksi heidät pistettiin keskustelemaan keskenään, ja nämä nauhoitetut vuorovaikutustilanteet pisteytettiin sen mukaan, kuinka paljon niissä esiintyi suhteeseen liittyvää vihamielisyyttä tai toivottomuutta.

Kaikkien vihamielisimpiä olivat ne, joiden sitoutumisen aste erosi toisistaan.

Tutkimuksen julkaisi Psychological Science. 

Sisältö jatkuu mainoksen alla