Mummo neuvoi, että vihannekset pitää nauttia raakana, jotta vitamiinit saadaan talteen. Useissa tuoreissa tutkimuksissa on kuitenkin havaittu, että kuumentamisesta voi olla etua, kertoo D...

Mummo neuvoi, että vihannekset pitää nauttia raakana, jotta vitamiinit saadaan talteen. Useissa tuoreissa tutkimuksissa on kuitenkin havaittu, että kuumentamisesta voi olla etua, kertoo Duodecim -lehti .



Vaikka kuumennus tuhoaa vihanneksista mm. folaatin ja c-vitamiinin, se parantaa heikosti imeytyvien ravintoaineiden, kuten karotenoidien hyväksikäyttöä elimistössä. Valmistusvaiheesa lisätty rasva, solurakenteiden rikkominen ja kuumennus ilmeisesti parantavat näiden yhdisteiden imeytymistä suolistossa.



Karotenoideista mm. tomaatin lykopeeni ja porkkanoiden beetakaroteeni kiinnostavat tutkijoita niiden syöpää ehkäisevien ominaisuuksien takia. Monet valmistuotteet, kuten ketsuppi, ovat mainettaan parempi, korostaa professori Antti Aro Kansanterveyslaitoksesta.