Kaikki solut käyttävät glukoosia energianlähteenä. Kuva: Kimmo Taskinen HS
Kaikki solut käyttävät glukoosia energianlähteenä. Kuva: Kimmo Taskinen HS

Tutkijat haluavat selvittää, voiko syövän kasvuun vaikuttaa ruokavaliolla.

Kaikki solut, myös syöpäsolut, käyttävät verensokeria eli glukoosia energianlähteenään. On kuitenkin epäselvää, onko ruokavalion sokerilla sinänsä vaikutusta syövän kasvuun.

Tuore amerikkalaistutkimus antaa viitteitä siitä, että eräs keuhkosyöpätyyppi on muita syöpiä huomattavasti persompi glukoosille.

Texasin yliopiston tutkijat lähtivät selvittämään kahden syövän, adenokarsinooman ja levyepiteelikarsinooman aineenvaihduntaa. Noin neljäsosa kaikista keuhkosyövistä on levyepiteelikarsinoomia, ja niitä on hyvin vaikea hoitaa.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Tutkijoilla oli käytössään 11 000 potilaan tietokanta, jossa kartoitettiin 33 erilaista syöpätyyppiä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Tutkijat huomasivat, että erästä proteiinia, joka kuljettaa glukoosia soluihin, löytyy huomattavasti enemmän keuhkojen levyepiteelikarsinoomassa kuin toisessa vaikeassa keuhkosyövässä, adenokarsinoomassa. Proteiinin nimi on glut1, ja sitä tarvitaan paitsi sokerin kuljetukseen, myös solukalvojen rakentamiseen.

”Ajattelimme, että näiden syöpien aineenvaihdunta olisi samankaltainen. Adenokarsinooma oli kuitenkin paljon vähemmän riippuvainen glukoosista. Tutkimuksemme on ensimmäinen, joka osoittaa, että näiden kahden syöpätyypin aineenvaihdunta poikkeaa täysin toisistaan”, kertoo apulaisprofessori Jung-whan Kim.

Tutkijat huomasivat myös, että kun levyepiteelikarsinoomaa sairastaville laboratoriohiirille annettiin glut1-proteiinin estäjää, niiden syövän kasvu hidastui. Adenokarsinomaa sairastaviin hiiriin sokeriproteiinin estäminen ei vaikuttanut.

Seuraavaksi on selvitettävä, miksi juuri levyepiteelikarsinooma ahmii niin paljon glukoosia. Tärkeää olisi tietää, voiko ruokavalion sisältämä sokeri vaikuttaa joidenkin syöpien kasvuun.

”Liika sokerinsaanti ei ainoastaan johda diabetekseen ja muihin terveysongelmiin, vaan kasaantuva tutkimustieto osoittaa, että jotkut syövät ovat hyvin riippuvaisia sokerista. Haluamme saada tieteellisen selvyyden siihen, voiko syövän kasvuun vaikuttaa ruokavalion muutoksilla”, Kim kertoo.

Tutkimuksen julkaisi Nature Communications.

Sisältö jatkuu mainoksen alla