Geologi Kosuke Heki tarkasteli 1500 vuoden aikana Japanissa tapahtuneita maanjäristyksiä. Hän huomasi, että lumisten alueiden suuret maanjäristykset tapahtuvat keväällä lumen sulaessa kolme kertaa todennäköisemmin kuin muulloin,

Geologi Kosuke Heki tarkasteli 1500 vuoden aikana Japanissa tapahtuneita maanjäristyksiä. Hän huomasi, että lumisten alueiden suuret maanjäristykset tapahtuvat keväällä lumen sulaessa kolme kertaa todennäköisemmin kuin muulloin, Nature ja New Scientist kertovat.

Heki arvelee, että lumi aiheuttaa ylimääräisen paineen maankuoren saumakohtiin, joita kutsutaan siirroksiksi. Paineen hellittäessä siirroskohdan jännitys vapautuu, ja maa tärisee. Ehdotuksensa tueksi hän mittasi lumen paksuutta Japanin vuoristossa. Alueeseen näyttää kohdistuvan talvella metrin vesikerrosta vastaava paine. Siitä tulee merkittävä jännityksen lisäys siirroksille, jotka ovat lähellä pintaa. Syvien siirrosten jännitys sen sijaan muodostuu pääosiltaan maankuoren omasta painosta.

Tutkittujen 1500 vuoden aikana sattui vain 26 sellaista järistystä, jotka saattavat liittyä lumeen. Tämä ei vielä riitä luotettavaan päätelmään. Heki aikookin tutkia seuraavaksi Islannin maanjäristyshistoriaa.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla