Kahvin juojat masentuvat epätodennäköisemmin kuin muut.

Laaja seurantatutkimus viittaa siihen, että makeiden juomien nauttiminen on aikuisilla yhteydessä masennukseen. Kahvin juojilla taas masennuksen riski on keskimääräistä pienempi.

Tutkimus esitellään Yhdysvaltain neurologisen akatemian vuosikokouksessa San Diegossa maaliskuussa.

- Makeutettuja juomia, kahvia ja teetä kulutetaan yleisesti kaikkialla maailmassa. Niillä on tärkeitä fyysisiä ja mahdollisesti psyykkisiäkin vaikutuksia terveyteen, kertoo tutkimusraportin kirjoittaja Honglei Chen Yhdysvaltain tervysvirastosta NIH:sta neurologian akatemian tiedotteessa.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Tutkimuksessa oli mukana 263 925 ihmistä, jotka olivat tutkimuksen alkaessa 50-71-vuotiaita. Heidän juomien kulutustaan arvioitiin vuosina 1995-1996. Kymmenen vuotta myöhemmin tutkijat kysyivät osallistujilta, oliko heillä diagnosoitu masennusta vuoden 2000 jälkeen. Haaviin osui tältä ajalta yli 11 000 masennusdiagnoosia.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Koehenkilöt, jotka joivat päivittäin yli neljä tölkkkiä tai lasillista makeutettuja mehuja tai limsoja, olivat sairastuneet masennukseen melkein kolmanneksen todennäköisemmin kuin ne, jotka eivät nauttineet makeita juomia. Henkilöillä, jotka joivat neljä kuppia kahvia päivässä, oli kymmenen prosenttia pienempi todennököisyys masentua kuin niillä, jotka eivät juoneet kahvia ollenkaan. Riski näytti olevan suurempi niillä, jotka joivat kevytlimsoja kuin niillä, jotka joivat tavallisia sokerilla makeutettuja limsoja ja mehuja.

Sisältö jatkuu mainoksen alla