Amerikkalaistutkimus väittää, että dieettijuomia päivittäin käyttävillä ihmisillä on suurentunut riski saada erilaisia verisuonitauteja, jopa aivohalvauksia. Tutkimus sai kuitenkin heti osakseen voimakasta kritiikkiä.

Amerikkalaisen tutkimuksen mukaan kevytlimujen runsas käyttö lisää selvästi erilaisten verisuonitautien riskiä. Kevyt- eli dieettilimonadeissa on sokerin sijasta makeutusaineita.

Tutkimuksen mukaan dieettijuomia päivittäin käyttävillä ihmisillä on 61 prosenttia suurempi riski saada erilaisia verisuoniongelmia kuin niillä, jotka eivät käytä juomia lainkaan. Verisuoniongelmista vakavimpia ovat aivoverenvuodot ja aivoinfarktit. Kevytlimsoja ei siis välttämättä voikaan pitää terveellisempänä vaihtoehtona sokerilimsoille, ainakaan verisuonten kannalta, tutkimus väittää.

Tutkimus seurasi yli 2500 ihmisen terveyttä keskimäärin yhdeksän vuoden ajan. Joukko oli jaettu ryhmiin sen mukaan, kuinka paljon he käyttivät dieettijuomia. Seurannan aikana verisuonitauteja tuli vastaan 559 kertaa.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Pian julkaisun jälkeen alkoi kuohunta. ABC-kanavan uutisissa haastateltu Harvard School of Public Healthin ravintoasianatuntija korosti, että tutkimustulosta voi pitää korkeintaan alustavana. Päivittäin dieettijuomia käyttäviä oli tutkimuksessa mukana vain noin sata. Samalla ei kerätty tietoa esimerkiksi suolan käytöstä eikä muustakaan ruokavaliosta.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Tutkimusta ei myöskään ole julkaistu missään tieteellisessä julkaisussa, joihin on erittäin tarkka seula. New Yorkin Columbian yliopiston ja Miamin yliopistoon kuuluvan Miller School of Medicinen tutkimus esiteltiin Yhdysvaltain sydänyhdistyksen järjestämässä konferenssissa keskiviikkona.

Myös kevyttuotteita valmistavaa teollisuutta edustava yhdistys The Calorie Control Council kimmastui asiasta.

Sisältö jatkuu mainoksen alla