Polta vähemmän, älä kevyempiä. Kuva: <span class="photographer">Kuvapörssi.</span>
Polta vähemmän, älä kevyempiä. Kuva: Kuvapörssi.

Verisuonten sisäpintojen tutkimus paljasti sen, mikä on havaittu aiemmissakin tutkimuksissa: keveys ei tee tupakkaa terveellisemmäksi.

Kevytsavukkeet ovat nimestään huolimatta vähintään yhtä epäterveellisiä kuin tavalliset savukkeet. Nyt tämä on todettu myös verisuonten sisäpintoja tutkimalla.

Milanon yliopiston tutkimuksessa kaulavaltimoiden sisäpintojen havaittiin olevan tupakoitsijoilla yhtä huonossa kunnossa riippumatta siitä, kuinka paljon tai vähän tervaa, häkää tai nikotiinia heidän suosimissaan tupakoissa oli. Tupakan ”keveyden” sijaan tärkeää olikin miten pitkään ja paljon henkilö oli tupakoinut.

Tupakoitsijoiden valtimot olivat sisäpinnoiltaan paksuimmat, savuttomien ohuimmat ja entisten tupakoitsijoiden siinä välissä. Tupakoinnin vaikutus oli suurin henkilöillä, jotka sairastivat diabetesta tai verenpainetautia.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Italialaisten tulokset ovat uskottavia, sillä he selvittivät kuinka kauan ja paljon tupakoitsijat ja entiset tupakoitsijat olivat tupakoineet. Monissa tupakkatutkimuksissa näin ei tehdä, joten entisiksi tupakoitsijoiksi luokitellaan myös vuosikymmeniä tupakoineita, jotka ovat lopettaneet vasta hiljattain. Samoin tupakoitsijoista osa on voinut polttaa vasta muutaman vuoden ajan.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Tutkimukseen osallistuneet 1 800 italialaista olivat kaikki kolesteroliongelmaisia, joten ei ole selvää, kuinka hyvin havainnot yleistyvät muuhun väestöön, tutkijat huomauttavat.

Lähde: Uutispalvelu Duodecim ja Stroke.

Sisältö jatkuu mainoksen alla