Tutkimuksessa testattiin 20 sinisen sävyä (yllä). Venäjänkieliset erottivat nopsemmin, kumpi alimmaisista ruuduista vastaa keskimmäistä (esimerkki alla). Kuva: <span class="photographer">National Academy of Sciences</span>
Tutkimuksessa testattiin 20 sinisen sävyä (yllä). Venäjänkieliset erottivat nopsemmin, kumpi alimmaisista ruuduista vastaa keskimmäistä (esimerkki alla). Kuva: National Academy of Sciences

Äidinkieli vaikuttaa värien havaitsemiseen, osoittivat yhdysvaltalaistutkijat.

Äidinkielemme vaikuttaa siihen, miten havaitsemme värejä, totesivat
Stanfordin yliopiston tutkijat.

Asia paljastui, kun Jonathan Winawer kollegoineen vertasi venäjänkielisten ja englanninkielisten sinisten erottelukykyä. Englanninkielessä siniselle on vain yksi sana, sen sijaan venäjässä on eri sanat vaalean- ja tummansiniselle.

Testi osoitti, että venäjää äidinkielenään puhuvat erottelivat värit nopeammin, mikäli tarjolla oli vain tumman- tai vaaleansinisiä testiruutuja kuin silloin, jos sävyjä oli useita. Englanninkielisillä, jotka yleensä puhuvat pelkästä "sinisestä", ei vastaavaa eroa tehtävissä ilmennyt.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Venäjänkielistenkin etu hupeni, mikäli kokelas laitettiin luettelemaan numeroita samalla kun värit piti jaotella. Tutkijoiden mukaan tämä viittaa vahvasti siihen, että kieli vaikuttaa suuresti värien kognitiiviseen käsittelyyn.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Tutkimuksen julkaisi PNAS tänään.

Sisältö jatkuu mainoksen alla