Kielilläpuhumisen aikana otsalohkojen toiminta laimenee. Kuva: <span class="photographer">University of Pennsylvania School of Medicine
</span>
Kielilläpuhumisen aikana otsalohkojen toiminta laimenee. Kuva: University of Pennsylvania School of Medicine

Uskonnollinen hurmos vaientaa otsalohkot.

Uskonnollisessa hurmoksessa tapahtuva ”kielilläpuhuminen” eli glossolalia näkyy aivoissa otsalohkojen hiljenemisenä ja itsekontrollin löyhtymisenä.

Tämä ilmeni, kun Pennsylvanian yliopiston lääketieteellisen tiedekunnan tutkijat kuvansivat viiden kielilläpuhujan aivoja. Vertailun vuoksi kokelaiden aivot kuvannettiin myös näiden laulaessa hengellisiä lauluja. Kielilläpuhumisen aikana muun muassa otsalohkot ja keskittymiskykyä säätelevä aivoalue hiljenivät. Koehenkilöt itse uskoivat, että kielilläpuhumisen aikana Jumalan henki virtaa heidän lävitseen ja säätelee heidän puhettaan.

"Aivokuvantaminen osoitti, että kokelaat eivät tosiaan kontrolloi aivojensa kielikeskuksia glossolalian aikana”, kommentoi radiologian professori Andrew Newberg yliopistonsa tiedotteessa. "Jokin toinen osa aivoista ottaa ylivallan, mutta tässä tutkimuksessa emme nähneet, mikä alue se on", Newberg sanoo.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Tutkimuksen julkaisi Psychiatry Research: Neuroimaging.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla