Kiinan avaruusaseman ydinmoduuli on 17 metriä pitkä. Kuva: Reuters
Kiinan avaruusaseman ydinmoduuli on 17 metriä pitkä. Kuva: Reuters

Kiinan Tiangong eli Taivaallinen palatsi valmistunee 2022.

Kiina esitteli suurelle yleisölle mallin avaruusasemastaan, johon miehistö asettuu pysyvästi. Se symboloi nousevan avaruusvallan tavoitteita avaruudessa.

Avaruusaseman ydinmoduuli oli vetonaula ilmailumessuilla Zhuhain rannikkokaupungissa Etelä-Kiinassa. Ydinmoduuli on noin 17 metriä pitkä. Siihen kytkeytyy kaksi muuta moduulia. Kokonaisuus painaa noin 60 tonnia.

Aseman nimi on Tiangong, Taivaallinen palatsi. Kolme taikonauttia eli Kiinan omaa avaruuslentäjää asuu ehkä jo 2022 tässä Maata kiertävässä laboratoriossa. Työ avaruusasemalla keskittyy biologisiin kokeisiin ja tutkimuksiin mikropainovoimassa.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Tiangongin toimintaiäksi on arvioitu kymmenen vuotta.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Samaan aikaan kun Tiangong valmistuu, aletaan kansainvälistä avaruusasemaa eli ISS:ää hiljalleen ajaa alas. Yhdysvaltojen, Venäjän, Kanadan, Euroopan ja Japanin rakentama asema täyttää 20 vuotta tänä vuonna.

On suunniteltu, että ISS pudotetaan valtamereen joskus vuoden 2024 jälkeen. Vuotta ennen loppua ISS:n ratakorkeus alkaa laskea. Sen ohjausmoottoreita käytetään jarrutukseen. Lopulta venäläisten rahtialus Progress työntää aseman Tyyneenmereen.

Kiinalla olisi siten 2020-luvun lopulla ainoa avaruusasema kiertoradalla. Vaikka se on paljon pienempi kuin ISS, on sillä merkitystä.

Avaruuden tuleva supervalta julisti toukokuussa, että Tiangong on avoin kaikille maille, jos he haluavat tehdä avaruudessa tieteellisiä kokeita.

Kiina solmii ajan myötä samanlaisia kumppanuuksia kuin ISS, sanoo alan asiantuntija Chen Lan. Hän seuraa Kiinan avaruusohjelmaa sivustollaan GoTaikonauts.com.

Kiinan hallitus on sijoittanut avaruusohjelmaan miljardeja. Se suunnittelee myös taikonauttien matkaa Kuuhun.

Yhdysvallat suunnittelee myös ISS-aseman tilalle uutta avaruusasemaa Kuuta kiertävälle radalle. Se on saanut työnimen LOPG. Asemalla työskentelisi kuusi astronauttia kerrallaan. Se olisi myös väliasema pitkille avaruuslennoille, esimerkiksi matkalla Marsiin.

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump on myös käynnistänyt suunnitelman sotilaallisista ”avaruusjoukoista”, joiden avulla Yhdysvallat säilyttäisi asemansa avaruudessa.

Ongelmiakin Kiinan avaruusohjelmalla on ollut. Avaruuslaboratorio Tiangong-1 syöksyi Maahan huhtikuun alussa ja hajosi. Viranomaiset myönsivät, että lennonjohto ei hallinnut sen alastuloa.

Vapaa radikaali
Seuraa 
Viestejä2316

No joo. Argonautit, nuo tarunhohtoiset sankarit, seilasivat laivallaan huimiin seikkailuihin. Samoin tekevät astronautit, jotka avaruuslaivallaan purjehtivat ylevästi tähtien joukkoon. Ja kosmonautit, joiden pelikenttänä on koko Kosmos.
Ja sisunautit, jotka.. öö? Kahlaavat Sisu-pastilleissa? Nauttivat pääläreittäin Sisuja?

Gentlemen, start polishing your tin foil hats!

  • ylös 10
  • alas 4
NotYet
Seuraa 
Viestejä4142

Neutroni kirjoitti:
Niin, eikö se ole muiden kuin kiinalaisten väännös? Kun miehitettyä avaruuslentoa harjoittavien maiden määrä kasvaa, on perusteltua kutsua avaruuslentäjiä astronautiksi riippumatta kansallisuudesta tai maasta, johon avaruusalus on reksiteröity.

Elä sie höpäjä, sisunautti on sisunautti, eikä mikään astromitälie.

Sisältö jatkuu mainoksen alla