Mönkijä Yutu kuvasi laskeutuja Chang’en. Kuva: CSNA
Mönkijä Yutu kuvasi laskeutuja Chang’en. Kuva: CSNA

Kiina sai luotaimensa ehjänä vuosi sitten Kuun sille puolelle, joka ei näy Maahan.

Kiina ja sen avaruushallinto Cnsa saavuttivat tärkeän etapin avaruuslennoissa 3. tammikuuta 2019. Maan luotain Chang'e-4 laskeutui ensimmäisenä laitteena onnistuneesti Kuun sille puolelle, joka ei näy koskaan Maahan.

Laskeutumisalue on osa isoa Kuun etelänavan Aitkenin tasankoa . Change tömähti sen yhteen kraatteriin, jonka nimi on Von Kármán.

Chang'en lavetilta irtaantui jo 12 tunnin kuluttua liikkuva mönkijä, nimeltään Yutu-2. Mönkijä on kulkenut Kuun pinnalla vuoden aikana vaivaiset yli 350 metriä.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Avaruushallinto julkaisi tuoreeltaan vain muutamia kuvia Kuun takapuolelta heti tammikuussa 2019. Nyt yli vuosi myöhemmin eli alkuviikosta se julkisti niitä ison tukun lisää.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Kuvat ovat tällä kertaa tarkkapiirtoisempia kuin aiemmat. Chang'e-4 otti kuvia maastokamerallaan ja Yutu-2 panoraamaa kuvaavalla kamerallaan.

Mönkijä on kääntyillyt paljon Kuun toisella puolella. Kuva: CSNA

Chang’e ja Yutu herätettiin taas työhön 18. tammikuuta 13:nen Kuussa vietetyn yön jälkeen. Kuun yö kestää 14 vuorokautta. Yön aikana Aurinko ei paista kahteen viikkoon myöskään sillä alueella, jossa Chang’e ja Yutu ovat.

Uusissa kuvissa näkyy enimmäkseen Kuun elotonta kivistä maastoa ja mönkijän renkaanjälkiä. Astronautti Edwin Aldrin kuvasi tämänkaltaista näkyä sanoin sanoilla ”mahtavan näköistä autiutta”. Silloin elettiin vuoden 1969 heinäkuun loppua. Apollo 11 oli juuri laskeutunut Kuun näkyvälle puolelle.

Aluksi luultiin, että kiinalaisten kuvista löytyisi jotain uutta ja kiinnostavaa.

Yutu näytti kuvanneen matkallaan geelin kaltaista ainetta Kuun pinnalta. Tarkastelussa se paljastui lasimaiseksi kiveksi, jollaisia kuvasi jo Apollo 17 -kuulennon miehistö joulukuussa 1972.

Verkossa on lisää sellaisia kiinalaisten julkaisemia kuvia, joita Yhdysvaltain avaruushallinnon Nasan Doug Ellison on käsitellyt. Ellison taitaa homman, koska hän on töissä Nasan Jet Propulsion laboratoriossa ja siellä marsmönkijä Curiosityn kuvaustiimissä.

Ellisonin kuvissa on myös lähikuvia kraattereista ja kuuperästä Von Kármánin kraatterissa. Kivi on kuvissa enimmäkseen regoliittia.

Chang’e kuvasi pienen kraatterin. Kuun etäisemmän puolen pinnalla on paljon enemmän kraatterien jälkiä kuin näkyvällä puolella. Kuva: CSNA

Kiina valmistautuu jo seuraavalle kuulennolle. Luotain Chang'e-5 kohoaa näillä näkymin kohti Kuuta 5. maaliskuuta. Sen päätehtävä on noutaa Kuun pinnalta näyte ja tuoda se Maahan. Viimeksi Kuusta toi näytteitä Maahan elokuussa 1976 Neuvostoliiton laskeutuja ja mönkijä Luna 24. Kiveä oli noin 170 grammaa.

salai
Seuraa 
Viestejä8035

Ei ole tuo alus Kuussa, koska aluksen alla ei näy pakoputken aiheuttamaa syvää kuoppaa, joka siellä pitäisi olla.

Mitä tahansa edellä esitetyistä väitteistä saa epäillä ja ne voidaan muuttaa toisiksi ilman erillistä ilmoitusta. Kirjoittaja pyrkii kuitenkin toimimaan rehellisesti ja noudattamaan voimassa olevia lakeja.

Sisältö jatkuu mainoksen alla