Kiinan avaruusasema ei ole aikoihin kiertänyt Maata turvallisesti, kuten tässä taiteilijan työssä. Kuva: <span class="photographer">Kinan avaruushallinto</span>
Kiinan avaruusasema ei ole aikoihin kiertänyt Maata turvallisesti, kuten tässä taiteilijan työssä. Kuva: Kinan avaruushallinto

Avaruusasema Tiangong-1:n osien osuminen ihmisiin on hyvin epätodennäköistä.

Taivaalta tulee tavaraa alas pääsiäisenä. Kiinan avaruusasema Tiangong-1 palaa hallitsematta Maan ilmakehässä. Arvio aseman tuhosta on nyt tarkentunut päiville 30. maaliskuuta – 2. huhtikuuta, eli juuri pääsiäiseksi.

Näin sanovat Euroopan avaruusjärjestön Esan asiantuntijat.

Aikoinaan Kiina lupasi, että Tiangong-1:n ajetaan alas hallitusti. Apuna piti olla aseman pienet, ohjaavat rakettimoottorit.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Valtion uutispalvelu Xinhua ilmoitti kuitenkin äskettäin, että Tiangong-1 ei lähetä enää maahan dataa. Niinpä alasajoa ei voi enää hallita. Asema lentää omillaan ja palaa ilmakehässä, kun painovoima vetää romuksi muuttunutta asemaa kohti Maata.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Noin kymmenen metriä pitkä asema alkoi tulla alas jo vuonna 2016 noin 350 kilometrin korkeudelta. Nyt se on alle 227 kilometrissä.

Rata madaltuu yhä nopeammin, jo yli kuusi kilometriä viikossa.

Ilmakehästä voi pudota Maahan jopa sadan kilon painoisia romunpaloja, kertoo avaruussivusto Space.com. Taivaallista tulipalloa ei kuitenkaan tarvitse pelätä, ainakaan Suomessa.

Tiangong-1:n äärimmäiset kiertoradat ovat leveysasteilla 43 astetta pohjoista leveyttä ja 43 astetta eteläistä. Palasia ei näin ollen yllä millään Suomeen 60. pohjoiselle leveyspiirille tai sitä pohjoisemmaksi.

Rajattujen leveysasteiden väliin jää kuitenkin valtaisa alue, joka ulottuu Yhdysvaltain Etelä-Dakotan ja Nebraskan rajalta Etelä-Australiaan eli Tasmaniaan.

Mahdollisuus, että Tiangong-1:n osia osuisi ihmiseen on silti vähemmän kuin yksi biljoonasta. Todennäköisyys on paljon pienempi kuin saada päävoitto suomalaisessa lotossa.

Avaruuslaboratorion kovimmat osat selviävät ehkä Maahan asti. Melko varmasti nekin putoavat mereen, joka kattaa noin 70 prosenttia maapallon pinnasta.

Avaruusromua yritetään aina ohjata Tyynenmereen, koska se on laajalti asumaton.

”Tähdenlentoja” eli hehkuvia esineitä voi näkyä taivaalla minuutin tai enemmänkin. Kaikki riippuu kellonajasta, näkyvyydestä ja tarkkailijan paikasta.

Alasajo ei näytä haittaavan Kiinan kunnianhimoista avaruusohjelmaa. Maan avaruusalan edustajat sanovat, että pian aletaan rakentaa isoa pysyvää avaruusasemaa. Kiinan astronautit eli taikonautit voisivat asettua sinne jo vuonna 2022.

Sisältö jatkuu mainoksen alla