Kiinan tiedeakatemian välittämä kuva Kuun toisesta puolesta. Kuva: <span class="photographer">Xinhua</span>
Kiinan tiedeakatemian välittämä kuva Kuun toisesta puolesta. Kuva: Xinhua

Kuun tuolle puolen ei ole aiemmin laskeuduttu onnistuneesti.

Kiinan luotain on laskeutunut Kuun toiselle puolelle, kertoi Kiinan virallinen uutistoimisto Xinhua. Kiinalaisen mytologian kuujumalattaren Chang’en mukaan nimetty Chang’e-4-luoitain on ensimmäinen laite, joka on laskeutunut onnistuneesti Kuun toiselle puolelle.

Kuun toinen puoli ei näy Maahan. Sitä on sanottu pimeäksi puoleksi, mutta Aurinko paistaa osan aikaa sielläkin.

Kuun toisesta puolesta on aiemmin otettu runsaasti valokuvia, mutta sinne ei ole laskeuduttu. Ensimmäiset valokuvat sieltä saatiin jo vuonna 1959.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Alue ei koskaan näy Maasta käsin, koska Kuu on lukittunut Maahan nähden. Sama puoli osoittaa aina meitä päin.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Chang’e-4:n mukana on myös mönkijä, joka ennen pitkää liikkuu Kuun pinnalla. Mönkijän käytössä Kuun tuolla puolen on haasteensa. Siihen ei näet ole suoraa näköyhteyttä Maasta. Yhteys hoidetaan satelliitilla.

Havainnekuva luotaimen laskeutumisesta. Kuva: Jin Liwang / Xinhua

Luotain ja mönkijä laskeutuivat lähelle Kuun etelänapaa niin sanotulle Aitkenin tasangolle. Se on yksi koko aurinkokunnan isoimpia alueita, joka on syntynyt meteoriitin iskusta. Siksi sen pohjan koostumus kiinnostaa geologeja. Aitken on läpimitaltaan noin 2 500 kilometriä ja syvyydeltään jopa 13 kilometriä.

Change’n mönkijä aikoo tutkia Von Kármánin kraatteria, joka sijaitsee Aitkenin tasangolla, kertovat BBC:n verkkosivut.

Chang’e-4 vie mukanaan useita kameroita. Mukana on myös tutka, jolla voi luodata maaperää.

Lisäksi luotaimessa on myös spektrometri, jolla voi tunnistaa kuun pinnan mineraaleja. Myös Kuussa esiintyvää aurinkotuulta on tarkoitus mitata.

Tutkijoiden mukaan Kuu toinen puoli on loistava paikka tutkia muuta avaruutta radioantennein, koska se on suojassa maapallon radiohälyltä. Toista luotaimen spektrometriä kokeillaan tämän ajatuksen pohjalta.

Kiina on kertonut myös, että se aikoo muun muassa kasvattaa perunaa Kuussa. Mukana on myös silkkiperhosen toukkia. Nämä biokokeet toteutetaan noin kolme kiloa vetävässä astiassa.

JPI
Seuraa 
Viestejä30697

Käyttäjä kyrsä kirjoitti:
Major_Breakthrough kirjoitti:
Onneksi kuun takapuolella paistaa aina aurinko.

Ei paista, ku hyvin vähän.

Paistaa yhtä paljon kuin maahan näkyvällekkin puolelle, paitsi vähän enemmän, koska on silloin lähempänä aurinkoa eikä maa varjosta koskaan kuten näkyvää puolta.

3³+4³+5³=6³

  • ylös 14
  • alas 1
Sisältö jatkuu mainoksen alla