”Perhekuva” otettiin kameralla, jonka mönkijä Zhurong vei muutaman metrin päähän laskeutujasta. Sitten se palasi poseeraamaan. Kuva: Kiinan avaruushallinto
”Perhekuva” otettiin kameralla, jonka mönkijä Zhurong vei muutaman metrin päähän laskeutujasta. Sitten se palasi poseeraamaan. Kuva: Kiinan avaruushallinto

Mönkijä Zhurong luotaa kaksi kuukautta Marsin maaperää, säätä ja magneettikenttää.

Marsissa

tutkimuksiaan aloitellut Kiinan mönkijä Zhurong on lähettänyt ”perhekuvan” itsestään ja laskeutujasta vieressään. Ne laskeutuivat onnistuneesti Marsiin 14. toukokuuta. Mönkijä tuli alas pinnalle laskeutujan ramppia pitkin 22. toukokuuta.

Herää tietysti kysymys, miten kuva on otettu kauempaa.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Kun mönkijä Zhurong oli laskeutunut rampilta, se pudotti kyydistään kameran vähän etäämmälle. Kamera jäi pinnalle noin kymmenen metrin päässä laskeutumisalustalta.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Lennonjohto asetti sitten mönkijän ja laskeutujan kuvattaviksi vierekkäin. Kamera välitti kuvan langattomasti mönkijään, joka puolestaan lähetti sen Maahan Marsia kiertävän satelliitti Tianwen-1:n kautta. Tianwen-1 on kiertänyt Marsia helmikuusta lähtien.

Kiina on toinen maa, joka on saanut liikkuvan ja toimivan mönkijän Marsin pinnalle. Yhdysvallat on tehnyt saman jo viisi kertaa. Nasan mönkijät Persevarence ja Curiosity liikkuvat Marsissa parasta aikaa.

Zhurong painaa 240 kiloa. Se on nimetty kiinalaisen mytologian tulen jumalan mukaan.

Tarkkojen kameroiden lisäksi mönkijään on asennettu tutka, joka luotaa syvälle pinnan alle.

Mukana on myös alkuaineiden pitoisuuksia analysoiva spektrikamera ja Marsin magneettikenttää mittava ilmaisin. Marsin säätäkin Zhurong mittaa.

Mönkijä tutkii seutua vähintään 90 päivää.

Marsin kiertoradalla satelliitti Tianwen-1:n odotetaan pysyvän toiminnassa vähintään yhden Marsin vuoden. Se kestää 687 Maan päivää.

Neutroni
Seuraa 
Viestejä46492

Siinä mielessä se olisi parempi, että avaruusmatkailu olisi armeijan toimintaa. Heillä on vähän paremmat keinot (joskin koko ajan rajusti heikentyneet) hallita riskejä ja miestappioita ja valmis ideologinen propagandakoneisto, jolla menehtyneet nostetaan kansallissankareiksi, jotka antoivat henkensä isänmaan puolesta. Siviilipuolella he ovat joko toheloja turvamääräysten rikkojia tai tohelojen insinöörien sääntörikkomusten uhreja ja koko koneisto suljetaan siihen asti, kunnes varmistetaan ettei vastaavaa voi enää tapahtua.

Yeni Mihova
Seuraa 
Viestejä11071

Neutroni kirjoitti:
Jep. Ne alkavat olla samalla tasolla jenkkien kanssa. Toivottavasti heiltä löytyy nyt uskallusta ottaa seuraavat askeleet nostaa ihmisen avaruustekniikka uusille tasoille ja jättää vellihousujenkit ja eurooppalaiset Maan pölyä nielemään. Ja toivottavasti ovat valmiita sietämään myös pettymyksiä ja jatkamaan niistä huolimatta.

Nyt vaan miehitettyjä planeettalentoja, avaruusydinreaktoreita, kaivostoiminnan kokeluja,kunnianhimoisia luotaimia jne. kehiin.

Juuri näin. Ihmishenki on halpa, mutta rauta maksaa. Vain toista tehdään lisää ja jopa kärkkäimpien mielestä liikaa.

Hellin Kuiluttaja!

Sisältö jatkuu mainoksen alla