Beijingin Kiellettyyn kaupunkiin kuljetettiin 1400- ja 1500-luvulla valtavia kiviä. Esimerkiksi portaiden välissä oleva kaiverrettu marmorilohkare painaa noin 300 tonnia.
Beijingin Kiellettyyn kaupunkiin kuljetettiin 1400- ja 1500-luvulla valtavia kiviä. Esimerkiksi portaiden välissä oleva kaiverrettu marmorilohkare painaa noin 300 tonnia.

Näin kuljetettiin Beijingin Kielletyn kaupungin valtavat kivet.

Kiinassa keksittiin pyörälliset kärryt jo noin 3 500 vuotta sitten. Niiden sijasta suurten rakennuskivilohkareiden kuljettamiseen kuitenkin käytettiin vielä 500 vuotta sitten keinotekoisesti jäädytetyttyjä polkuja, joita pitkin kiviä vedettiin puisessa reessä vesiliukastuksen avulla. Näin raportoivat kiinalaiset ja yhdysvaltalaiset tutkijat artikkelissaan Pnas-lehdessä.

Jiang Li Beijingin luonnontieteellisestä ja teknisestä yliopistosta ja hänen työtoverinsa tutkivat Beijingin keisarillisen Kielletyn kaupungin rakentamista. He tulkitsivat 500 vuotta vanhan kiinalaisen dokumentin, joka kertoi 120-tonnisen lohkareen vetämisestä Kiellettyyn kaupunkiin keinotekoista jääpolkua pitkin yli 70 kilometrin päästä talvella 1557. Dokumentin mukaan työntekijät kaivoivat puolen kilometrin välein kaivon, jotta jään liukasteeksi riitti vettä.

Kivien raahaamisesta on näyttöä esimerkiksi 4 400 vuoden takaa Egyptistä, missä puista kivirekeä vedettiin kostutetulla puualustalla, ja 2 700 vuoden takaa Assyriasta, missä alustana käytettiin pyöriviä tukkeja. On kuitenkin uskottu, että Kiinassa kiviä oli jo ammoisista ajoista asti kuljetettu pyörällisillä vankkureilla. Siksi Li ja kollegat alkoivat selvittää, oliko dokumentin kuvaus siirtourakasta uskottava.

He toteavat, ettei kaikkia kuljetuksia voi teoriassakaan selittää vankkureilla. Kiinalaiset 1500-luvun vankkurit nimittäin kestivät vain alle sadan tonnin kiviä, mutta Kielletyn kaupungin isoimmat lohkareet ovat yli 300-tonnisia.

Raahauspolun jäädyttäminen keskitalvella tuntuu uskottavalta, sillä Pohjois-Kiinassa on tähän riittävän kylmää. Suuria kiviä kuljetettiin Kiellettyyn kaupunkiin talvipäivänseisauksen jälkeen joulukuun lopulla ja tammikuussa, ja tiedetään, että Beijingissä tammikuun keskilämpötila oli 1500-luvulla –3,7 astetta.

Kuvaus vedellä liukastetusta jääpolusta on uskottava siksikin, että tutkijoiden laskelmien mukaan se tarjoaa paljon liukkaamman vetoalustan kuin muut vaihtoehdot. He laskevat, että 120-tonnisen kiven raahaaminen puukelkalla maa-alustalla olisi vaatinut yli 1 500 vetäjää, mikä on epäkäytännöllisen suuri määrä. Vetäminen vedellä kostutetun puualustan päällä tai kuivalla jääalustalla olisi vaatinut yli 300 vetäjää, mikä sekin on epätodennäköisen iso joukko. Sen sijaan vastaavan kuorman vetämiseen kostutetulla jäällä riittää alle 50 kiskojaa, mikä kuulostaa käytännölliseltä.

Li ja kollegat huomattavat, että jääpolun myös tiedetään kestävän yli 300-tonnisia kiviä. Tästä on tuoretta näyttöä, sillä esimerkiksi viime talvena Kiinassa siirrettiin 1 200 tonnia painava rautatieasema vetämällä keinotekoista jääpolkua pitkin. 

Some ja pelit muokkaavat aivoja samalla tavalla kuin porno tai päihteet.

Moni vitsailee olevansa riippuvainen Facebookista tai Instagramista, mutta addiktio voi olla aivan todellinen, muistuttaa Helsingin Sanomat jutussaan.

Kiinassa arviolta yhdeksän prosenttia ja Japanissa kahdeksan prosenttia nuorista on nettiriippuvaisia. Kiina luokitteli internet-riippuvuuden sairaudeksi jo vuonna 2008.

Internet-riippuvuuden mekanismit ovat samankaltaisia kuin muissakin riippuvuuksissa.

”Riippuvuutta voi aiheuttaa oikeastaan mikä tahansa, mistä aivot saavat nopeita palkintoja”, Helsingin yliopiston aivotutkija Minna Huotilainen kertoo.

Taustalla on aivojen palkkiojärjestelmä, joka aktivoituu muun muassa syömisen ja seksin yhteydessä. Sen tarkoitus on varmistaa eloonjääminen.

Facebook, Twitter, Instagram ja pelinkehittäjät osaavat hyödyntää aivojen palkkiojärjestelmää. Palveluita on hiottu niin, että käyttäjälle tulee jatkuvasti pieniä yllätyksiä: tulee ilmoituksia tykkäyksistä, viestejä kavereilta, uutisia ja videoita.

Lyhyet ilmoitukset herättävät uteliaisuuden ja antavat nopeasti dopamiinitujauksen. Tämän vuoksi Twitter koukuttaa paremmin kuin pitkät kirjoitukset.

Riippuvuuden kehittyessä aivojen toiminta muuttuu alueilla, jotka ovat vastuussa motivaatiosta, kognitiivisista toiminnoista, itsehillinnästä ja viivästyneen palkkion odottamisesta.

Myös hormonien pitoisuudet aivoissa muuttuvat. Hiljattain korealaiset tutkijat havaitsivat, että nuorilla nettiriippuvaisilla aivojen välittäjäaine gaban pitoisuus oli tavallista korkeampi. Tämän tiedetään aiheuttavan uneliaisuutta, masennusta ja ahdistuneisuutta.

Kysely

Oletko nettiriippuvainen?

Eurooppalaiset miehet taas ovat kolme kertaa todennäköisemmin mustatukkaisia kuin naiset.

Herrasmiehet pitävät vaaleaveriköistä, kuuluu kuuluisan Marilyn Monroe -elokuvan nimi. Ilmeisesti todella pitävät. Muuten olisi vaikea selittää, miksi vaaleahiuksisuus on naisilla luontaisesti paljon yleisempää kuin miehillä.

Miehillä taas on huomattavasti todennäköisemmin mustat hiukset. Se voi puolestaan selittyä naisten viehtymyksellä tummahiuksisiin miehiin.

Tätä päätyi ihmettelemään tutkijaryhmä, joka selvitti laajassa tutkimuksessa hiusten väriin vaikuttavia geenejä.

Nature Genetics -tiedelehdessä ilmestyneessä tutkimuksessa monikansallinen ryhmä onnistui kartoittamaan 124 uutta geeniä, jotka vaikuttavat hiusten väriin. Aiemmin hiusväriin vaikuttavia geenejä oli löydetty noin tusina.

Tutkimus on toistaiseksi laajin aiheesta tehty: siinä tutkittiin yhteensä 300 000 eurooppalaistaustaisen ihmisen geeniperimää Euroopassa ja Amerikassa.

Tutkimuksessa paljastui monta mielenkiintoista asiaa. Ensinnäkin naisilla vaaleat hiukset ovat kaksi kertaa yleisemmät kuin miehillä. Miehet taas ovat kolme kertaa todennäköisemmin mustatukkaisia kuin naiset.

Tämä pätee sekä perimältään eurooppalaistaustaisiin ihmisiin sekä Euroopassa että Yhdysvalloissa. Löydös oli tutkijoille yllätys.

Tutkijat hakevat syytä parinvalinnasta.

”Osa voi johtua evoluutiosta, sillä vaaleahiuksiset naiset saavat miehiä helpommin, ja vastaavasti tummahiuksiset miehet menestyvät paremmin parisuhdemarkkinoilla vaaleahiuksisiin miehiin verrattuna”, sanoo geneettisen epidemiologian professori Tim Spector Lontoon King’s Collegesta BBC-uutiskanavan haastattelussa.

Hiusten väriin kohdistuu siis sukupuolivalintaa, mikä auttaa pitämään ominaisuutta yleisenä populaatiossa. Spector kuitenkin korostaa, että tämä on spekulointia.

Itse geeneissä ei nimittäin näytä olevan eroa. Jostain syystä ne kuitenkin ilmenevät eri tavalla miehissä ja naisissa.

Vaaleatukkaisia poikia syntyy yhtä paljon kuin tyttöjä, mutta vaaleahiuksisuutta aiheuttavat geenit kytkeytyvät useammin pojilla pois päältä heidän kasvaessaan ja väri tummuu.

Tätä kutsutaan epigenetiikaksi. Ei tiedetä, miksi geenien ilmeneminen muuttuu tällä tavalla. Siihen vaaditaan jatkotutkimusta. Tutkijoita kiinnostaisi sekin, onko taustalla jokin nykyajan kulttuurillinen muutostekijä.

Ihmisen geenit ovat soluissa kiveen hakattuja, mutta epigeneettinen taso on altis ympäristön aiheuttamille muutoksille.

Minijehova
Seuraa 
Viestejä1484
Liittynyt10.10.2011

Naiset ovat paljon useammin blondeja kuin miehet

" Itse geeneissä ei nimittäin näytä olevan eroa. Jostain syystä ne kuitenkin ilmenevät eri tavalla miehissä ja naisissa. Vaaleatukkaisia poikia syntyy yhtä paljon kuin tyttöjä, mutta vaaleahiuksisuutta aiheuttavat geenit kytkeytyvät useammin pojilla pois päältä heidän kasvaessaan ja väri tummuu." Hiusten väri voi vaihtua montakin kertaa elämän aikana. Esimerkiksi ihan vauvana tumma, lapsena vaalea ja tummuu taas vanhetessa, kunnes vaalenee ja lopulta harmaantuu tai putoaa. Tuota värinvaihtelua...
Lue kommentti

Ah, this is obviously some strange usage of the word 'safe' that I wasn't previously aware of.