Parhaiten säilyneessä alkiossa näkyy siipi- ja kallon luita. Kuva: Wang Xiaolin
Parhaiten säilyneessä alkiossa näkyy siipi- ja kallon luita. Kuva: Wang Xiaolin

Löydetyt yli 200 munaa ovat yli sata miljoonaa vuotta vanhoja.

Varsinainen paleontologien aarre on löytynyt Luoteis-Kiinasta Gobin autiomaasta. Tutkijat kaivoivat esiin ainakin 215 kivettynyttä lentoliskon munaa, joista osa on niin säilyneitä, että niiden sisältä voi erottaa lentoliskojen alkioita eri kehitysvaiheissa.

Pääosin kiinalaisista tutkijoista koostuva ryhmä raportoi löydöstään nyt Science-lehdessä.

Lentoliskot olivat lentäviä matelijoita, jotka elivät maapallolla dinosaurusten aikaan. Suurimmat niistä olivat valtavia: siipien kärkiväli saattoi olla jopa 11 metriä.

Nyt löydetyt munat oli sata miljoonaa vuotta sitten muninut Hamipterus tianshanensis, joka kasvoi suurimmillaan pari kertaa maakotkaa isommaksi. Sen siipien kärkiväli oli suurimmillaan nelisen metriä.

Munia oli niin paljon, että niiden täytyi kuulua useammalle naaraalle. Tämä taas tarkoittaa, että lentoliskot ehkä muodostivat pesimäyhdyskuntia.

Toisaalta alueelta ei löydetty jäänteitä minkäänlaisesta pesästä. On mahdollista, että tulva on vienyt munat pesimäpaikalta mennessään tuolloin hyvin kauan sitten, kertoo paleontologi Shunxing Jiang Kiinan tiedeakatemiasta amerikkalaiselle NPR-radiokanavalle.

Dinosaurusten ja lentoliskojen aikaan Gobin autiomaa oli vehreä paratiisi. Tutkijat kutsuvat sitä "lentoliskojen Edeniksi". Aikoinaan munien löytöpaikalla oli järvi.

Tältä Hamipterus tianshanensis -perhe saattoi näyttää. KuvaZhao Chuang

Lentoliskot hautasivat muniaan mahdollisesti kasvillisuuden sekaan tai matalaan rantaveteen. Sedimenttikivessä, tarkemmin ottaen hiekkakivessä, josta munat kaivettiin esiin, on merkkejä tulvan vaikutuksista.

Kuudestatoista munasta on löydetty alkioiden jäänteitä. Yhtään kokonaista alkiota ei ole säilynyt, mutta palasia kuitenkin riittävästi, että tutkijat voivat tehdä päätelmiä lentoliskovauvojen kasvusta ja kehityksestä.

”Paleontologiassa tulee vastaan paljon hehkutusta, mutta tämä löytö on ilmiömäinen”, kommentoi paleontologi David Hone Lontoon Queen Maryn yliopistosta National Geographic -lehdelle.

Hän ei ollut mukana tutkimuksessa.

Saman tutkimusryhmän jäsenet löysivät lentoliskojen pesäpaikan jo 2014, ja löydös oli silloinkin suuri uutinen. Tuolloin löytyneiden luiden perusteella tutkijat tunnistivat ja nimesivät Hamipterus tianshanensis -lentoliskolajin ensi kertaa. Munia ei tuolloin kuitenkaan löytynyt vielä kuin viisi.

Yksi lentoliskon muna on myös aiemmin löydetty Argentiinasta.

Osittaisten alkioiden ja pienten luiden perusteella on vaikea tehdä luotettavia päätelmiä vastasyntyneiden lentoliskojen elintavoista, mutta tutkijat kuitenkin arvelevat, että ne eivät olleet vielä kuoriutuessaan lentokykyisiä.

Lentoliskon munat muistuttavat tutkijoiden mukaan pinnaltaan hieman kilpikonnan munia. Lisko siis todennäköisesti hautasi ne suojaan, mihin niiden kivettymistapa viittaakin. Hamipterus tianshanensis muistutti todennäköisesti elintavoiltaan haikaraa. Se eli vesistöjen lähellä ja söi luultavasti kalaa.

Vesistöissä kasvavat toukat imevät muovia itseensä.

Mikromuovi eli alle viiden millin kokoinen ja vielä huomattavasti pienempi muovisilppu on tiedostettu valtavaksi ongelmaksi merissä ja vesistöissä.

Vaatteista, kosmetiikasta ja muista tuotteista irtoava mikromuovi päätyy luontoon eikä poistu sieltä. Ravinnon mukana sitä päätyy eläimiin, ja muovi kiertää ravintoketjussa.

Nyt Belfastin ja Readingin yliopistojen tutkijat ovat tehneet huolestuttavan havainnon. Hyttyset ja muut hyönteiset levittävät mikromuovia myös maanpäällisiin ravintoketjuihin, he raportoivat Biology Letters -lehdessä.

Hyönteisten toukat kasvavat vedessä, jossa ne siivilöivät mikroskooppisia muovinpalasia sisäänsä ruoan mukana. Muovi säilyy toukassa, kun se muodonmuutosten myötä kasvaa aikuiseksi hyönteiseksi.

Tutkijat syöttivät lintuhyttysen toukille mikroskooppisia muovinpalasia, kooltaan 2–15 mikrometriä. Mikrometri on millimetrin tuhannesosa. Mitä pienempää muovi oli, sitä enemmän sitä päätyi toukkiin.

Ällistyttävä havainto oli, että muovi ei hävinnyt toukista mihinkään, kun ne kokivat muodonmuutoksen ja kasvoivat aikuisiksi. Täysikasvuisessa lintuhyttysessä muovia oli huomattavia määriä.

”Toukat suodattavat ravintoa suuhunsa eivätkä ne erota, mikä on muovia ja mikä ruokaa. Ne syövät levää, joka on suunnilleen saman kokoista kuin mikromuovi”, kertoo eläintieteen professori Amanda Callaghan Belfastin yliopistosta The Guardian -lehdessä.

Callaghan pitää erittäin todennäköisenä, että myös muiden hyönteislajien vedessä elävät toukat syövät mikromuovia ja kuljettavat sitä aikuisina ympäriinsä. Hyönteiset päätyvät ruoaksi muun muassa linnuille, lepakoille ja hämähäkeille, ja sitä kautta muovia kulkeutuu maanpäällisiin ravintoketjuihin.

”Hyönteisparvien mukana muovia voi nousta ilmoille suuria määriä. Se on todella masentavaa. Tämä muovi ei katoa ikinä mihinkään”, tutkimusta johtanut Callaghan valittelee.

Englannissa mikromuovia on löydetty jo esimerkiksi päivänkorennoista ja vesiperhosista. Walesin joissa jopa puolella tutkituista hyönteisentoukista on mikromuovia sisuksissaan.

Merilinnuistakin on jo löydetty mikromuoveja, mutta aiemmin ei ole tutkittu, voisivatko ne levitä ravinnosta hyönteisten välityksellä.

”Tämä on aiemmin tuntematon reitti. Se altistaa sellaisetkin eläimet, jotka tavallisesti eivät muoville altistu. Emme vielä tiedä vaikutuksia”, Callaghan sanoo.

Valveilla makaaminen tekee vuoteesta vihollisen, joka estää nukkumisen.

Hyvä yöuni on terveytemme elintärkeitä peruspilareita. Se elvyttää kehon, uudistaa soluja, hoitaa mieltä, huoltaa muistia ja suojaa sairauksilta.

Univaje toimii päinvastoin ja on elimistölle myrkkyä.

Se heikentää muistia, häiritsee tunne-elämää, koettelee aineenvaihduntaa ja immuunipuolustusta ja altistaa sairauksille, kuten diabetekselle, sydän- ja verisuonitaudeille, mielenterveyden häiriöille ja aivorappeumille, esimerkiksi Alzheimerin taudille.

Jokainen nukkuu joskus huonosti, mutta toisilla univaikeudet kroonistuvat. Paradoksaalisesti ihminen alkaa silloin pelätä, ettei saa unta, niin paljon, ettei saa unta. Sänky ei ole enää ystävä vaan vihollinen.

Perinteisesti pitkäaikaista unettomuutta on hoidettu lääkkeillä, mutta nykyisin niitä ei enää suositella. Tilalle on tullut lääkkeettömiä vaihtoehtoja, kuten kognitiivis-behavioraalinen cbt-terapia.

Sänky on vain nukkumista varten

Cbt-terapian ytimessä on nukkumista haittaavien pelkojen ja muiden kielteisten ajatusmallien horjuttaminen ja purkaminen.

Tässä yksi tärkeä keino on rajoittaa vuoteessa oloa, sillä pahimmillaan oma sänky on uniongelmaiselle ärsyke, joka estää nukkumisen. Hän on ehdollistunut siihen, että sängyssä odottaa kurja yö.

”Tarkoituksena ei ole rajoittaa nukkumista vaan vuoteessa oloa. Jokainen vuoteessa valveilla oltu hetki vahvistaa negatiivista yhteyttä valveen ja vuoteen välillä”, sanoo Helsingin uniklinikan toiminnanjohtaja Anne Huutoniemi, joka hoitaa uniongelmaisia cbt:llä.

Käytännössä ensin arvioidaan, miten kauan uneton todellisuudessa nukkuu silloin, kun kokee, ettei nuku silmän täyttä. Jos keskiarvoksi saadaan vaikkapa 5,5 tuntia yössä, siitä tehdään vuoteessaoloaika, ja ihminen alkaa mennä nukkumaan vuoteessaoloaikansa verran ennen tavanomaista ylösnousuaikaansa.

Aluksi aikataulua noudatetaan kaksi viikkoa. Jos uneton ei saa unta puolen tunnin kuluessa sänkyyn menosta tai herää yöllä ja virkistyy, hänen on noustava sängystä ja pysyttävä sieltä poissa, kunnes vireys taas vaihtuu väsymykseen.

Jos kahden viikon jälkeen suurin osa sovitusta vuodeajasta kuluu unessa, nukkumaanmenoa voidaan alkaa aikaistaa 15 minuuttia viikossa. Tätä jatketaan, kunnes saavutetaan ideaaliaika, joka kerryttää unta sopivasti.

 

Lue lisää

Tiede-lehdessä 11/2018 on pitkä artikkeli, jossa lääketieteeseen erikoistunut tiedetoimittaja Mari Heikkilä kertoo, miten aivot ehdollistuvat pelkäämään nukkumaan menoa, miten hyviä tuloksia cbt-hoito on tuottanut ja miten itse kukin voi auttaa itseään nukahtamaan helpommin.

Jos aihe kiinnostaa, käy ostamassa paperilehti tai iPad-digilehti.

Jos olet Sanoman jonkin aikakauslehden tilaaja, voit lukea artikkelin kirjautumalla tilaajatunnuksillasi Digilehdet-palveluun.

Ellet ole vielä aktivoinut digilukuominaisuutta, tee se osoitteessa https://oma.sanoma.fi/aktivoi/digilehdet. Aktivoinnin jälkeen pääset kirjautumaan suoraan digilehdet.fi-palveluun.

Ellet ole tilaaja, voit hyödyntää maksutonta tutustumistilausta, joka tarjoaa neljän viikon lukuoikeuden Tiede-lehden artikkeleihin.

Pääset tekemään tilauksen klikkaamalla tätä artikkelilinkkiä.