Alkoholista pääsee ehkä tulevaisuudessa eroon oksitosiinin avulla. Kuva: Heli Saarela
Alkoholista pääsee ehkä tulevaisuudessa eroon oksitosiinin avulla. Kuva: Heli Saarela

Ruiske oksitosiinia on auttanut amfetamiinikoukkuun jääneitä rottia ja pakonomaisesti ryypiskeleviä paviaaneja.

Joka joutuu tiukasti koukkuun vaikkapa alkoholiin, huumeisiin tai rauhoittaviin lääkkeisiin, menettää kiinnostuksensa kaikkeen muuhun.

Kymmenen vuotta sitten psykofarmakologi Iain McGregor Sydneyn yliopistosta alkoi pohtia, voisiko addiktoituneen aivot ohjelmoida uudelleen niin, että ne suuntautuisivat ihmiselle luonteenomaiseen sosiaaliseen elämään eivätkä kaipaisi aineiden aiheuttamaa hurmosta.

Hän ryhtyi tutkimaan oksitosiinia, rakkaushormonia. Eritämme sitä, kun olemme toistemme kanssa tekemisissä miellyttävissä merkeissä, kuten lemmiskellessämme. Hormoni auttaa vahvistamaan ihmisten välisiä siteitä.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

McGregor työtovereineen aikoo kokeilla keinotekoista oksitosiinin esiastetta (soc-1) sisältäviä pillereitä ihmisillä ensi vuonna. Koehenkilöt ovat huumeisiin addiktoituneita aikuisia, kertoo New Scientist.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

McGregorin tiimi ruiskutti oksitosiinia rottiin, jotka olivat pahoin riippuvaisia metamfetamiinista. Aine on voimakkaampaa kuin tavallinen amfetamiini ja tuottaa vahvan hyvän olon tunteen.

Ennen koetta rotat elivät täysin aineen varassa. Jos tutkijat eivät olisi estäneet niitä, ne olisivat painaneet loputtomiin vipua, joka antoi niille huumetta, ja kuolleet yliannostukseen.

Yllättäen oksitosiinia saaneet rotat lakkasivat melkein täysin koskemasta vipuun.

Seuraavaksi olivat vuorossa alkoholisteiksi opetetut rotat. Niiden annettiin lipittää olutta 70 minuuttia päivittäin, ja juoman alkoholipitoisuutta kasvatettiin vähitellen. Myöhemmin koe-eläimet saivat vapaasti juopotella.

Ne koe-eläimet, jotka olivat saaneet oksitosiiniruiskeen, joivat huomattavasti vähemmän kuin verrokkiryhmän jyrsijät.

Näiden ja muiden lupaavien tulosten jälkeen Yhdysvalloissa tehtiin useita pieniä ihmiskokeita. Esimerkiksi Pohjois-Carolinan yliopistossa testattavana olivat alkoholistit, Kalifornian yliopistossa kokaiinin ja opioidien väärinkäyttäjät. Kokeissa ei turvallisuussyistä ruiskutettu oksitosiinia koehenkilöiden verenkiertoon vaan nenään.

Tulokset olivat pettymyksiä. Tämä johtuu luultavasti siitä, ettei kovin suuri osa oksitosiinista päädy nenän limakalvoilta aivoihin. Hormonissa on isoja molekyylejä, joiden on vaikea läpäistä veriaivoestettä. Lisäksi se hajoaa verenkierrossa helposti.

Ongelman kiertämiseksi McGregorin ryhmä ja joukko Sydneyn yliopiston kemistejä kehittivät oksitosiinia matkivan, pienirakenteisemman aineen. Se koostui kolmesta osasta, joita ei ollutkaan helppo liittää yhteen.

Niinpä tutkijat päättivät testata osasia erikseen. Yksi niistä on soc-1, eli synteettinen oksitosiinin kaltainen yhdiste 1. Kun rotat saivat pistoksen sitä, ne muuttuivat sosiaalisemmiksi. Ne jopa rapsuttelivat lempeästi lajikumppaneita, joita eivät olleet koskaan ennen tavanneet.

Myöhemmin tutkijat havaitsivat, että soc-1 todella aktivoi rottien aivojen tärkeimpiä oksitosiinia tuottavia alueita.

Ryhmä on kokeillut tätä oksitosiinin esiastetta metamfetamiinista riippuvaisiin rottiin, kokaiinikoukussa oleviin reesusapinoihin ja pakonomaisesti ryypiskeleviin paviaaneihin. Se näyttää tehoavan hämmästyttävällä tavalla.

Esimerkiksi rotilla, joihin ruiskutettiin soc-1:tä, himo metamfetamiiniin vaimeni huomattavasti. Ne painoivat huumeannoksen antavaa vipua yli 85 prosenttia vähemmän kuin ennen koetta.

Vastaavasti lääkityt reesusapinat keskeyttivät vivunpainelun 35 yrityksen jälkeen. Aiemmin ne olivat jaksaneet tuuppia painiketta lähes 350 kertaa saadakseen yhden suonensisäisen paukun.

Parhaillaan McGregorin ryhmä yrittää selvittää, miten soc-1 toimii. He olettavat, että se sysää elimistön oman oksitosiinin tuotannon hurjaan vauhtiin. Se taas suuntaa aivot uudelleen niin, että ne keskittyvät sosiaaliseen elämään.

McGregorin ryhmä uskoo, että oksitosiini voi tehota kaikkiin huumeisiin, sillä ne vaikuttavat aivoissa samojen mekanismien kautta.

Toisin kuin esimerkiksi korvaushoidoissa käytettävä metadoni, oksitosiini ei ole synnyttänyt riippuvuutta koe-eläimissä. Se ei myöskään ole aiheuttanut niille käytöshäiriöitä eikä lihomista.

Vaikka alkoholistirotat ovat parantuneet oksitosiinilla, ihmisten hoitaminen hormonilla on varmasti hankalampaa. Melkein kaikki huumeriippuvaiset ovat moniongelmaisia.

Käyttäjä4499
Seuraa 
Viestejä10588

Keijona kirjoitti:
Nostetaas kissa pöydälle.

TV: The Opium of the People

Ruudut on ooppiumia ihmisille.

Mikä se rentouttaa ja rauhoittaisi mukavammin raskaan ja hektisen päivän päätteeksi kuin istahtaa ruudun eteen ja vaipua ajatelemattomuuteen ?  Antaa tutun turvalliset itse valitut tuubat ja  viihdevirran soljua silmistä sisään, unohtaa ja unohtaa murheet, ahdistukset.

Uskon tuon! Vaikka en ole omistanut TV:tä moneen vuoteen (siksi olenkin täällä).

ÄLÄ LAINAA TEKSTIÄNI, KIITOS.

QS
Seuraa 
Viestejä5980

Käyttäjä4499 kirjoitti:
QS kirjoitti:
https://www.hs.fi/tiede/art-2000005563742.html

Vaarallisuusjärjestys tällä kertaa arvottu terkkarikäyntien määrän mukaan:

1. metamfetamiini, 2. synteettinen kannabis, 3. alkoholi, 4. ekstaasi, 5. amfetamiini, jaettu 6. sija lsd ja kokaiini, 7. kannabis, 8. sienet.

Eli korvaushoitona alkoholisteille sieniä, pilveä, kokkelia ja lsd trippejä, varalla ehkä piriä. SOTE-uudistukseen mukaan, niin alko-hoitokustannukset romahtaa. Yay.

Seuraavaksi haluamme paremmuusjärjestyksen, noista aineista lääkkeenä. Vai oliko se tuossa jo, sienistä alkaen! Niitä on kai eniten kehuttu viime aikoina. En tiedä mitä eroa noilla kaikilla on viihdekäytön kannalta, alkoholin tietty tiedän.

Njaa. Lääkeparemmuus täytyy arpoa, kun ei kait parempaa tietoa.

Mutta viihdehaitoista (hmm. tupakointi viihdettä?) löytyi britannialainen piirustus. Lähde: http://www.drugscience.org.uk/whatwedo/drugharms

"Drugs were point scored out of 100, with 100 assigned to the most harmful drug on a specific criterion, and subsequently weighted between criteria."

"The report found heroin, crack cocaine, and methamphetamine to be the most harmful drugs to individuals (part scores 34, 37, and 32, respectively), with alcohol, heroin, and crack cocaine as the most harmful to others (46, 21, and 17, respectively). Overall, alcohol was the most harmful drug (overall harm score 72), with heroin (55) and crack cocaine (54) in second and third places. It also found the legal status of most drugs bears little relation to their harms."

Kaavani ovat lähtökohtaisesti yliluonnollisissa yksiköissä c = ħ = 1/2π = ε = μ = -1 = 1

Sisältö jatkuu mainoksen alla