Vanhasta kilogramman prototyypistä on tehty monia kopioita.  Suomen kopio on numero 23 vuodelta 1890. Sitä säilytetään Mittatekniikan keskuksen tiloissa Espoon Otaniemessä. Kuva: VTT
Vanhasta kilogramman prototyypistä on tehty monia kopioita. Suomen kopio on numero 23 vuodelta 1890. Sitä säilytetään Mittatekniikan keskuksen tiloissa Espoon Otaniemessä. Kuva: VTT

Vastedes kilogramma määritetään Planckin vakion avulla.

Kilogrammalla on nyt uusi määritelmä. Kansainvälinen paino- ja mittatoimisto Bipm julisti 16.11.2018 Pariisissa, että kilogramma määritellään vastedes Planckin vakion avulla. Se on luonnonvakio, jonka arvo ei universumissa muutu.
130 viime vuotta kilogramman mittana on käytetty punnusta, joka valmistettiin vuonna 1879 kahdesta alkuaineesta, platinasta ja iridiumista. Prototyyppi otettiin käyttöön 1889, ja sitä on säilytetty lasikupujen alla Bipm:n kassakaapissa Pariisissa.
Kilon useita kopioita on varjeltu eri puolilla maailmaa. Yksi Suomessa VTT:n Mittatekniikan keskuksen tiloissa Espoon Otaniemessä.
Pariisin vanha virallinen kilogramman punnus on vuosien varrella keventynyt kopioihinsa verrattuna noin 50 gramman miljoonasosaa. Gramman miljoonasosat saattavat tuntua vähäisiltä, mutta pienikään epätarkkuus ei kelpaa.
Siksi metrologit määrittelevät kilogramman nyt kiinnittämällä Planckin vakiolle tarkan arvon:

6,626 070 15 x 10-34 J s

Planckin vakio on modernin kvanttifysiikan perusluonnonvakio. Se on oleellinen esimerkiksi puolijohdekomponenttien sekä valon ja muun säteilyn ominaisuuksien ymmärtämiselle.

Uusi kilogramma otetaan käyttöön kaikissa metrisopimuksen jäsenmaissa 20. toukokuuta 2019. Metrisopimuksessa on mukana 60 maata ja lisäksi liitännäisjäseniä. Kilogramman ohella toukokuun 20. päivänä uuden määritelmän saa myös kolme muuta perusyksikköä: sähkövirran yksikkö ampeeri, lämpötilan yksikkö kelvin ja ainemäärän yksikkö mooli. Kaikki neljä kiinnitetään luonnonvakioihin. Tämä takaa niiden pysyvyyden ja vakauden.

Kilon uudistamisen myötä kaikki SI-järjestelmän seitsemän perusyksikköä on irrotettu esineistä, joihin mittoja aiemmin verrattiin.

 

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla