Pariisin tiedekeskuksessa voi silmäillä kilon kopiota.
Pariisin tiedekeskuksessa voi silmäillä kilon kopiota.

Alkuperäispaino voidaan palauttaa aurinkokylvyillä. 

Kilon mallikappale on saanut lisää painoa sitten vuoden 1875, jolloin standardi luotiin. Paino on kasvanut todennäköisesti kymmeniä mikrogrammoja eli gramman miljoonasosia. Punnuksen voi kuitenkin keventää takaisin alkuperäispainoonsa, esittävät brittiläisen Newcastlen yliopiston tutkijat.

Pariisissa säilytettävä kilogramman prototyyppi IPK antaa viitearvon, johon kaikki muut painon mittaukset perustuvat. Punnuksesta on tehty 40 virallista kopiota, jotka on jaettu eri puolille maailmaa.

Suojauksista huolimatta platinapohjaisten punnusten pintaan on kertynyt epäpuhtauksia, jotka muuttavat niiden painoa. Prototyyppi ja sen kopiot maailmalla ovat kasvaneet eri vauhtia. Muutokset ovat alle sadan mikrogramman luokkaa, mutta tutkijoiden mukaan silläkin on merkitystä.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

"Pienen muuntelun vaikutus on maailman mitassa valtava. Kansainvälistä kauppaa käydään arvokkailla materiaaleilla, joiden jokainen mikrogramma lasketaan", sanoo tutkimusta johtanut professori Peter Cumpson yliopistonsa tiedotteessa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Tutkijat analysoivat erityisellä röntgenfotoelektronispektrospia- eli XPS-laitteella, miten mallipunnusta vastaavaan platinapintaan kertyy hiilivetyjä. Samalla he selvittivät, miten ylimääräisen aineen voi poistaa. Ratkaisuna ovat auringonvalon sisältämä uv-säteily ja otsoni.

"Altistamalla pinnan uv-säteilyn ja otsonin seokselle voimme poistaa hiilipitoiset epäpuhtaudet ja mahdollisesti palauttaa kilon mallikappaleet ihannepainoonsa", Cumpson sanoo.

Tutkimuksen julkaisi Metrologia-lehti.

Sisältö jatkuu mainoksen alla