Lähettimellä varustettu kontukimalainen(Bombus terrestris) paljasti tutkijoille lentoreittinsä.
Lähettimellä varustettu kontukimalainen(Bombus terrestris) paljasti tutkijoille lentoreittinsä.

Pörriäinen oppii nopeimman reitin yrityksen ja erehdyksen taktiikalla.

Turha pörinä vie energiaa, joten kimalainen optimoi medenhakureittinsä. Brittitutkijat jäljittivät kimalaisen lentoa ja havaitsivat, että se oppii näppärimmän reitin pesästä kukille ja kotiin nopealla yrityksen ja erehdyksen taktiikalla.

Asia selvisi, kun Lontoon Queen Mary –yliopiston tutkijat istuttivat viisi tekokukkaa kilometrin läpimittaiselle niitylle. Jokainen kukista varustettiin liikkeestä aktivoituvalla web-kameralla, ja niihin oli houkuttimeksi tipautettu sukroosia. Kimalaisten reittejä kartoitettiin myös tutkan avulla: viiteen kimalaiseen kiinnitettiin lähetin.

"Analysoimme kimalaisten oppimisprosessia matemaattisten mallien avulla ja erittelimme, miten ne ratkovat fiksuimman reitin kukasta kukkaan ilman karttaa", selittää Mathieu Lihoreau.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Aluksi pörriäisten reitit olivat pitkiä ja monimutkaisia, ja ne piipahtivat kukilla monta kertaa. Mutta yrityksen ja erehdyksen myötä touhu tehostui.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Joka kerta, kun kimalainen kokeili uutta reittiä, todennäköisyys reitin uudelleenkäyttämiseen kasvoi, jos uusi reitti oli lyhyempi kuin aiemmin kokeiltu lyhin reitti.

"Jokainen kimalainen kävi keskimäärin 26 kertaa keräämässä ravintoa, ja ne kokeilivat noin 20 reittiä 120:stä. Näin ne onnistuivat valikoimaan tehokkaimman reitin kukasta kukkaan ilman, että olisivat laskeneet kaikki mahdollisuudet", Lihoreau selittää.

"Nopeus, jolla kimalainen oppii yrityksen ja erehdyksen taktiikalla on sellainen, johon vain isompiaivoisten eläinten on oletettu kykenevän", Lihoreaun kollega, professori Lars Chittka huomauttaa.

Tulos osoittaa, että monimutkaiselta näyttävä käyttäytyminen voi nojata suhteellisen yksikertaisiin sääntöihin, jotka voidaan matemaattisesti mallintaa.

Tutkimuksen julkaisi PLoS. 

Sisältö jatkuu mainoksen alla