Lähettimellä varustettu kontukimalainen(Bombus terrestris) paljasti tutkijoille lentoreittinsä.
Lähettimellä varustettu kontukimalainen(Bombus terrestris) paljasti tutkijoille lentoreittinsä.

Pörriäinen oppii nopeimman reitin yrityksen ja erehdyksen taktiikalla.

Turha pörinä vie energiaa, joten kimalainen optimoi medenhakureittinsä. Brittitutkijat jäljittivät kimalaisen lentoa ja havaitsivat, että se oppii näppärimmän reitin pesästä kukille ja kotiin nopealla yrityksen ja erehdyksen taktiikalla.

Asia selvisi, kun Lontoon Queen Mary –yliopiston tutkijat istuttivat viisi tekokukkaa kilometrin läpimittaiselle niitylle. Jokainen kukista varustettiin liikkeestä aktivoituvalla web-kameralla, ja niihin oli houkuttimeksi tipautettu sukroosia. Kimalaisten reittejä kartoitettiin myös tutkan avulla: viiteen kimalaiseen kiinnitettiin lähetin.

"Analysoimme kimalaisten oppimisprosessia matemaattisten mallien avulla ja erittelimme, miten ne ratkovat fiksuimman reitin kukasta kukkaan ilman karttaa", selittää Mathieu Lihoreau.

Aluksi pörriäisten reitit olivat pitkiä ja monimutkaisia, ja ne piipahtivat kukilla monta kertaa. Mutta yrityksen ja erehdyksen myötä touhu tehostui.

Joka kerta, kun kimalainen kokeili uutta reittiä, todennäköisyys reitin uudelleenkäyttämiseen kasvoi, jos uusi reitti oli lyhyempi kuin aiemmin kokeiltu lyhin reitti.

"Jokainen kimalainen kävi keskimäärin 26 kertaa keräämässä ravintoa, ja ne kokeilivat noin 20 reittiä 120:stä. Näin ne onnistuivat valikoimaan tehokkaimman reitin kukasta kukkaan ilman, että olisivat laskeneet kaikki mahdollisuudet", Lihoreau selittää.

"Nopeus, jolla kimalainen oppii yrityksen ja erehdyksen taktiikalla on sellainen, johon vain isompiaivoisten eläinten on oletettu kykenevän", Lihoreaun kollega, professori Lars Chittka huomauttaa.

Tulos osoittaa, että monimutkaiselta näyttävä käyttäytyminen voi nojata suhteellisen yksikertaisiin sääntöihin, jotka voidaan matemaattisesti mallintaa.

Tutkimuksen julkaisi PLoS. 

Musiikki soi aivoissa kaikkialla. Kuva: Getty Images

Kansien kärkitilan nappasi koira.

Tiede-lehden lukijat ovat antaneet vuosipalautteensa eli äänestäneet vuoden 2017 jutut ja kannet.

Tänä vuonna Tieteessä julkaistiin 76 artikkelia. Kannatus jakautui laajalti, mutta kolmen kärki oli hyvin tasainen. Sijat ratkesivat muutamilla äänillä.

Vuoden jutut

1.  Aivot rakastavat musiikkia

Artikkeli kertoi, kuinka musiikki on paljon muutakin kuin kuuntelunautinto. Musiikkiharrastus vahvistaa aivoja ja kehittää kognitiivisia valmiuksia keskittymiskyvystä muistiin ja älyyn.

Artikkeli ilmestyi numerossa 11/2017. Kirjoittajat olivat tiedetoimittajat Panu Räty ja Kirsi Heikkinen.

2. Mitä koira näkee sinussa?

Artikkeli kysyi, miten paras ystävämme suhtautuu meihin ja mitä se meidän mielenliikkeistämme ja tekemisistämme tajuaa.

Artikkeli ilmestyi numerossa 6/2017. Kirjoittaja oli tiedetoimittaja Maija Karala.

3. Elämän suurimmat arvoitukset

Artikkeli kysyi, mitä nykytiede sanoo maailman pohdituimmista asioista, kuten tietoisuuden olemuksesta ja elämän tarkoituksesta.

Artikkeli ilmestyi numerossa 2/2017. Kirjoittajat olivat New Scientist -lehden tiedetoimittajia.

 

Lue Digilehdet.fi:ssä

Jos olet jonkin Sanoman aikakauslehden tilaaja, voit lukea voittoisat artikkelit Digilehdet-palvelussa kirjautumalla tilaajatunnuksillasi alla olevista linkeistä.

Ellet ole vielä aktivoinut digilukuominaisuutta, tee se osoitteessa https://oma.sanoma.fi/aktivoi/digilehdet.

 

Vuoden kannet

Tasainen oli myös kansiäänestys. Lämpenevän luonnon maapallojäätelö ja Eurooppaa valtaava susi hävisivät vain hienoisesti koiralle.

Äänestyksen voittajat

Arvonnassa muhkean tietokirjapaketin voittivat

Jaakko Rantanen, Hämeenlinna

Nikolas Uso, Helsinki

Veera Vedenpää, Teerijärvi

 

Muinainen punkki jäi meripihkaan. Kuva on tutkimuksesta.
Muinainen punkki jäi meripihkaan. Kuva on tutkimuksesta.

Punkilla on ikää sata miljoonaa vuotta.

Meripihkaan kivettyneet eläimet ovat melkein kuin valokuvia dinosaurusten ajasta. Nyt Myanmarista on löytynyt kivettynyttä meripihkaa, jonka sisällä on ikivanha punkki.

Pieni otus on imenyt itsensä täyteen dinosauruksen verta ja tarraa yhä kiinni dinosauruksen sulkaan. Muinaisen havupuun pihkaan on ikuistunut hetki sadan miljoonan vuoden takaa.

Meripihkasta on löytynyt aiemmin vanhempiakin ötököitä ja esimerkiksi kokonainen muinainen linnunpoikanen. Nyt löytynyt punkki on ensimmäinen suora todiste siitä, että nämä verenimijät kiusasivat myös muinaisia eläimiä.

Toki tiedetään, että punkkeja oli olemassa jo yli 200 miljoonaa vuotta sitten. On kuitenkin harvinaista, että sekä loiseläin ja kappale sen isäntää ovat kivettyneet samaan pihkanpalaseen.

Tutkijat eivät voi olla täysin varmoja, kuuluiko meripihkaan jämähtänyt sulka dinosaurukselle vai eräälle esihistorialliselle linnulle.

Tiedetään, että useat teropodien alalahkoon kuuluneet dinosaurukset olivat höyhenpeitteisiä. Teropodien kuuluisin edustaja on Tyrannosaurus rex. Teropodeista kehittyivät myös nykyiset linnut.

Pihkasta löytynyt punkki on tieteelle uusi ilmestys. Se edustaa aiemmin tuntematonta punkkilajia ja tutkijat antoivat sille nimeksi Deinocroton draculi, Draculan hirmuinen punkki.

Havupuun pihkaan on tarttunut muutakin kiintoisaa. Tutkijat löysivät useita meripihkaan kivettyneitä punkkeja, ja osaan niistä näyttää tarttuneen pieniä karvoja. Näiden karvojen tutkijat arvelevat olevan peräisin erään kuoriaislajin toukasta.

Nämä toukat elävät nykyäänkin lintujen ja nisäkkäiden pesissä ja popsivat pesänhaltijasta varisevaa kuollutta ihosolukkoa ja sulkia. Kun toukkia on paljon, niistä irtoilevat karvat voivat muodostaa pesän pohjalle maton.

Niinpä tutkijat päättelevät, että punkit ovat vierailleet jonkin sulkapeitteisen dinosauruksen pesässä, missä niihin on myös takertunut näitä toukkien karvoja.

Verenimijät karvoineen ja dinosauruksesta tai linnusta irronnut sulka ovat sitten jämähtäneet kiinni puun pihkaan, joka sopivissa olosuhteissa kivettyy ja vuosimiljoonien saatossa kerrostuu merenpohjaan.

Vaikka yksi punkeista on täynnä verta, joka mahdollisesti on peräisin dinosauruksesta, ei ole toivoakaan, että näistä muinaisjäänteistä saataisiin dinosauruksen dna:ta. Perimäaines ei säily ehjänä siinä kivettymisprosessissa, jossa meripihka muodostuu.

Tutkimuksen julkaisi Nature Communications.