Kimalainen laskeutumassa pajun kukalle toukokuussa 2017.
Kimalainen laskeutumassa pajun kukalle toukokuussa 2017.

Tutkijat havaitsivat kimalaisten vähentyneet erityisesti alueilla, jotka olivat lämmenneet. Kato oli suurinta Espanjassa ja Meksikossa.

Kimalaisten määrä on vähentynyt jyrkästi Euroopassa ja Pohjois-Amerikassa, ja ilmaston lämpeneminen uhkaa kiihdyttää kantojen vähenemisestä entisestään, varoittaa tuore tutkimus.

Kimalaismäärän väheneminen taas uhkaa elintarviketuotantoa, sillä monet viljelykasvit tarvitsevat kimalaisia pölyttäjiksi. Pölyttäjäpula uhkaa myös muita kuin ruokakasveja, mikä voi vaarantaa villieläinten ruuansaannin.

Tuorein aihe huoleen on tutkimuksessa, jossa verrattiin kimalaiskantoja ajanjaksolla 1901–1974 ja 2000–2014. Kimalaisten kannat vähenivät ajanjaksosta toiseen 17 prosentilla Euroopassa ja peräti 46 prosentilla Pohjois-Amerikassa.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Tutkijat kertoivat tuloksistaan tuoreessa yhdysvaltalaisessa Science-tiedelehdessä, ja tuloksista uutisoivat muun muassa Britannian yleisradioyhtiö BBC sekä The Guardian.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Kimalaisten mahdollisuus selvitä hengissä millä tahansa alueella Euroopassa tai Pohjois-Amerikassa on pienentynyt 30 prosentilla vain yhden ihmissukupolven aikana, The Guardian summaa tutkimuksen tulokset. Erityisesti kimalaisten havaittiin vähentyneen Espanjassa ja Meksikossa.

Osin kimalaiset ovat siirtyneet pohjoisimmille alueilla, mutta tämä ei ole riittänyt korvaamaan menetyksiä kantojen koossa, kirjoittaa BBC.

Tutkimuksessa seurattiin 66 kimalaislajin kantojen kehitystä Euroopassa ja Pohjois-Amerikassa. BBC:n mukaan maailmassa on nyt noin 250 kimalaislajia. Kannoissa on havaittu vähentymistä myös Aasiassa ja Etelä-Amerikassa.

”Emme voineet uskoa, että vähentyminen oli niin ankaraa”, tutkija Peter Soroye Ottawan yliopistosta sanoi uutistoimisto Reutersin mukaan. Aluksi Soroye uskoikin, että tulos oli lyöntivirhe, joten hän tarkasti asian moneen kertaan.

Tutkimuksen tekijät päättelevät, että kimalaisten vähenemistä on kiihdyttänyt ilmaston lämpeneminen. Kimalaiskato uhkaa ruuantuotantoa, koska kimalaiset ovat tärkeitä pölyttäjiä, tutkimus varoittaa.

”Havaitsimme, että populaatiot olivat heikkenemässä alueilla, jotka olivat lämmenneet. Jos väheneminen jatkuu tätä vauhtia, useat näistä lajeista voivat kadota ikuisiksi ajoiksi muutamassa vuosikymmenessä”, Soroye sanoi brittiläisen The Guardian-lehden mukaan.

Tutkija Tim Newbold University College Londonista sanoi, että jos ilmastonmuutos kiihtyy, kimalaisia uhkaa vielä paljon pahempi kato.

Havainto pölyttäjien vähenemisestä on vanhastaan tuttu. Jo aiemmin on havaittu, että tehomaatalous on ongelma pölyttäjille. Erilaiset tuholaisten ja rikkakasvien torjuntaan käytetyt aineet ovat pienentäneet pölyttäjähyönteisten kantoja.

Ne ovat olleet ongelmissa myös, koska maatalouden muuttumisen vuoksi niille suotuisat elinympäristöt ovat vähentyneet. Yksilajisilla silmänkantamattomilla pelloilla hyönteinen ei välttämättä löydä ruokaa eikä pysty elämään niillä.

Esimerkiksi Suomen kimalaisista ja mehiläisistä yli neljännes on luokiteltu uhanalaisiksi tai silmälläpidettäviksi.

Tutkija Soroye sanoo Reutersille, että ilmaston lämpeneminen pahentaa entisestään kimalaisten tilannetta, kun ne jo muutenkin kärsivät suotuisten elinympäristöjen hupenemisesta sekä kasvinsuojeluaineiden ja tuholaismyrkkyjen käytöstä.

Tutkimusten mukaan pölyttäjien kannat ovat kutistumassa ympäri maailmaa.

YK:n elintarvike- ja maatalousjärjestö (FAO) varoitti vuonna 2019, että jos pölyttäjien kato jatkuu, joudutaan hedelmiä, pähkinöitä ja useita vihanneksia korvaamaan muilla ruokakasveilla, kuten riisillä ja perunalla. Se tietäisi ruokavalion yksipuolistumista.

Sisältö jatkuu mainoksen alla