Kuva: Wikimedia Commons
Kuva: Wikimedia Commons

Yhteys selvisi suomalaisista rikoksentekijöistä tehdyssä tutkimuksessa.

Keskushermostoon vaikuttavien lääkkeiden käyttöön liittyy lisääntynyt riski tehdä henkirikos, suomalais-ruotsalainen tutkimus arvioi.

Eniten henkirikosriskiin kytkeytyvät opiaattikipulääkkeet ja tulehduskipulääkkeet, mikä oli yllättävä tulos. Myös rauhoittavien bentsodiatsepiinien käyttö kytkeytyi henkirikoksen riskiin.

Bentsodiatsepiinit voivat heikentää impulssikontrollia. Kipulääkkeiden on puolestaan havaittu vaikuttavan tunteiden säätelyyn.

Vaikka päihteet liittyivät useimpiin rikoksiin, erot lääkeryhmien välillä eivät selittyneet samanaikaisella päihteiden käytöllä.

Viime vuosina on keskusteltu runsaasti siitä, altistavatko psyykenlääkkeet käyttäjiään väkivaltaiseen käyttäytymiseen. Keskustelua ovat kiihdyttäneet etenkin nuorten tekemät joukkosurmat niin Yhdysvalloissa kuin myös Suomessa.

”On esitetty, että tekijöiden masennuslääkitys olisi laukaissut tekoja”, professori Jari Tiihonen toteaa. Hän työskentelee Karoliinisessa instituutissa Ruotsissa.

Tiihosen tutkimusryhmä selvitti 959 henkirikoksen tehneen suomalaisen reseptilääkkeiden käyttöä. Tutkimus on ensimmäinen laatuaan maailmassa.

Lähteinä olivat Kriminologian ja oikeuspolitiikan instituutin Krimon henkirikostietokanta ja Kansaneläkelaitoksen reseptirekisteri. Henkirikokset tehtiin vuosina 2003–2011.

Keskeinen ja jopa tärkein tulos oli Tiihosen mukaan se, että masennuslääkkeet eivät ole vaarallisia. Niiden käyttö oli yhteydessä vain hieman kohonneeseen riskiin tehdä henkirikos.

”Lääkkeitä ei tarvitse vaihtaa”, Tiihonen sanoo.

”En halua hirveästi korostaa bentsodiatsepiinien vaarallisuutta. Todennäköisesti riskit tutkimuksessa pienenisivät, jos kaikki vaikuttavat tekijät voisi vakioida”, Tiihonen muistuttaa.

Tutkijat pystyivät vakioimaan esimerkiksi tutkittavien taipumuksen masennukseen, mutta eivät tutkittavien tilaa juuri henkirikoksen ajankohtana.

”Porukassa on varsin paljon sellaisia, jotka ovat käyttäneet bentsoja hyvin suuria määriä hyvin pitkiä aikoja”, Tiihonen tiivistää. Hänelle syntyi vaikutelma, että osa oli kiertänyt lääkäriltä toiselle keräämässä bentsodiatsepiineja.

Riskejä lisäävistä kipulääkeistä Tiihonen mainitsee esimerkkeinä morfiinin, kodeiinin ja tramadolin.

Psykoosilääkkeiden käyttö ei näyttänyt lisäävän merkitsevästi henkirikosriskiä. Jotkin niistä voivat Tiihosen mukaan jopa vähentää riskiä.

Tutkimus julkaistaan World Psychiatry -lehdessä.

asdf
Seuraa 
Viestejä11509
Liittynyt16.3.2005

Kipulääkkeet voivat lisätä henkirikoksien tekemistä

Sain toissaviikkoisen hammaslääkärikäynnin yhteydessä tulehduskipulääkekuurin. Olenkin ihmetellyt, kun koko ajan tekee mieli tappaa kaikki. (Kun nyt rikollisesta toiminnasta koetan väänttää huumoria, lienee paikallaan disclaimer, että tämä oli vitsi, vaikka sen luultavasti kaikki muutenkin tajusivat.)
Lue kommentti
Taiteilijan näkemys supermassiivisesta mustasta aukosta. Se ahmii ainetta ja säteilee hurjasti. Kuva: Nasa
Taiteilijan näkemys supermassiivisesta mustasta aukosta. Se ahmii ainetta ja säteilee hurjasti. Kuva: Nasa

Eniten silti luettiin uutista Pääsiäissaaren patsaiden kivihatuista.  

1. Pääsiäissaaren kivihattujen arvoitus ratkesi

Muinaiset pääsiäissaarelaiset hyödynsivät fysiikkaa nokkelasti.

2. Suomalaisten yleisin veriryhmä altistaa ärjylle ripulille

Tietty kolibakteeri tarttuu suoliston seinämään herkemmin, jos henkilö kuuluu A-veriryhmään.

3. Hivin siedon salaisuus alkaa paljastua

Prosentin murto-osalla hiv-tartunnan saaneista on poikkeuksellisia tappajasoluja, jotka ilmeisesti vangitsevat sairastuneet solut imukudokseen.

4. Afrikan vanhimmat apinanleipäpuut kuolevat oudosti

Kolmestatoista vanhimmasta yhdeksän on kuollut täysin tai osittain viime vuosikymmenen aikana.

5. Alzheimer voi vaeltaa kuin syöpä

Tautiproteiinia valmistuu elimistössä muuallakin kuin aivoissa.

6. Kivikauden heimosodat niittivät valtaosan miehistä

Tappamisen jäljet näkyvät yhä geeneissämme, osoittaa Stanfordin yliopiston uusi tutkimus.

7. Ihminen haistaa toisen pelon

Hammaslääkäriopiskelijat tekivät enemmän virheitä, kun he harjoittelivat operaatioita nukella, jolle oli puettu ahdistuneen ihmisen aiemmin käyttämä paita.

8. Suurtutkimus laittoi huumeet vaarallisuusjärjestykseen

Huumeista ”taikasienet” vievät käyttäjiä vähiten sairaalaan, kertoo maailmanlaajuinen kyselytutkimus.

9. Silmälasit saattavat todella kieliä älystä

Älykkyyteen vaikuttavat geenit ovat yhteydessä myös huonompaan näkökykyyn.

10. Hirviömäinen musta aukko kasvaa ennätysvauhdilla

Musta aukko nielee Auringon verran massaa kahdessa päivässä.

Tiede-lehden päivittäiset tiedeuutiset jäävät kesätauolle ja palaavat 1. elokuuta.

Ilmaviljely vauhditti siemenperunoiden tuotantoa.

Uusi suomalainen varhaisperuna Jussi tuli markkinoille kolme vuotta sitten. Lajike osoittautui niin suosituksi, että siemenperunat ovat kahtena keväänä loppuneet kesken. Vasta täksi kaudeksi sitä oli ammattiviljelijöille riittävästi, 500 tonnia.

Suuri kysyntä yllätti kaikki.

Jussin siemeniä alettiin kasvattaa Suomen siemenperunakeskuksessa myös aeroponisesti, ilman multaa, koska niitä piti saada viljelijöille paljon ja nopeasti. Perinnäisellä tavalla olisi saatu riittävä määrä siemenperunoita viidessä vuodessa, mutta uusi ilmaviljelymenetelmä nopeutti tuotantoa.

Aeroponisten perunoiden varret varttuvat luonnonvalossa tai ledien loisteessa kaapin päällä, juuret ja maavarret taas venyvät kaapin sisällä pimeässä. Juuristoon ja mukulavyöhykkeelle vain ruiskutetaan ajoittain ravinnesumua.

Jos mukulat poimitaan 30–35-millisinä, kasvi innostuu tekemään niitä jatkuvasti lisää. Kasvi ei ymmärrä vanheta vaan kasvaa ja kasvaa. 

Keskimäärin menetelmä kymmenkertaistaa sadon. Jos turpeessa kehittyy vaikka kolme mukulaa, aeroponisesti niitä syntyy vähintään 30.

Työläs jalostaa

Ajatus uudesta suomalaista perunalajikkeesta syntyi toistakymmentä vuotta sitten. Tavoitteena oli kehittää kaunis, maukas, satoisa ja aikaisen kevään kylmässä maassa selviävä peruna. Sen piti myös kestää tauteja ja soveltua Suomen lyhyeen kasvukauteen ja runsaaseen valoon.

Helpommin sanottu kuin tehty. Perunan perimä sisältää neljä versiota jokaisesta geenistä, kun esimerkiksi ihmisellä niitä on kaksi. Tämän vuoksi kahden perunalajikkeen risteyttäminen tuottaa tuhansia erilaisia vaihtoehtoja. Jotta kaikki halutut ominaisuudet saadaan samaan kasviin, tarvitaan runsaasti jälkeläisiä, joista karsia.

Vuosien jalostustyö tuotti Jussin. Muutamassa vuodessa se on kahmaissut kolmasosan varhaisperunan 800 viljelyalasta. Kahdella muulla kolmanneksella kasvaa Timoa ja saksalaista Solistia. 

Missään muualla kuin Suomessa ja Ruotsissa ei kuitenkaan ymmärretä varhaisperunan arvoa. Jussi sai nimensäkin siitä, että sitä on tarkoitus syödä juhannuksena.

 

Lue lisää

Kesäkuun Tiede-lehdessä on pitkä artikkeli, jossa tiedetoimittaja Arja Kivipelto kertoo, miten uuden perunalajikkeen kehitys ideasta lautasille eteni. Hän kertoo myös, mistä peruna on peräisin – ja miten ja miksi se valloitti maailman.

Jos aihe kiinnostaa, käy ostamassa paperilehti tai iPad-digilehti.

Jos olet Sanoman jonkin aikakauslehden tilaaja, voit lukea artikkelin kirjautumalla tilaajatunnuksillasi Digilehdet-palveluun

Ellet ole vielä aktivoinut digilukuominaisuutta, tee se osoitteessa https://oma.sanoma.fi/aktivoi/digilehdet. Aktivoinnin jälkeen pääset kirjautumaan suoraan digilehdet.fi-palveluun.

Ellet ole tilaaja, voit hyödyntää maksutonta tutustumistilausta, joka tarjoaa neljän viikon lukuoikeuden Tiede-lehden artikkeleihin.

Pääset tekemään tilauksen klikkaamalla tätä artikkelilinkkiä