Opiaatit lisäsivät kroonisen kivun kokemista rotilla.

Kovaan kipuun määrättävä morfiini ja muut opiaatit voivat tehdä käyttäjälleen karhunpalveluksen, esittää Pnasin julkaisema tuore tutkimus. Jo lyhytkin opiaattikuuri nimittäin voi lisätä kroonisen kivun kokemista, selvisi rottakokeissa.

Opiaattien teho kivun lievittäjinä perustuu siihen, että lääkemolekyylit sitoutuvat kehossa samoihin opioidireseptoreihin kuin kehon omat, hyvää oloa tuovat endorfiinit. Lääkkeiden lisäksi opiaatteja käytetään huumeina esimerkiksi heroiinin muodossa.

Tutkimuksessa rotille tuotettiin hermovamma, jotta niiden hermosolut lähettivät kipuaistimuksen selkäytimen hermotukisoluille. Ne ovat puolustussoluja, jotka kipusignaali asettaa hälytystilaan.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Rotille annettiin hermokipuun opiaatteja. Jo viiden päivän lääkekuurin jälkeen hermotukisolut menivät ylikierroksille. Seurauksena oli esimerkiksi selkäydintulehdus.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Tutkimusta johtanut professori Linda Watkins Coloradon yliopistosta vertasi tutkimustiedotteessa kipuaistimusta ja sitä seuraavaa morfiinihoitoa iskuiksi vasten kasvoja.

”Voit selvitä ensimmäisestä iskusta, mutta et seuraavasta.”

Tapahtumasarja aktivoi kipua aistivat hermosolut aivoissa ja selkäytimessä. Näin kipu voi kroonistua kuukausien mittaiseksi, kuten kokeen rotilla kävi.

Tutkimusryhmä uskoo, että kokeen tulokset pätevät myös ihmisiin. Tätä tämänkertaisessa tutkimuksessa ei kuitenkaan testattu.

”Tutkimuksemme osoittaa, että lyhytaikaisella ratkaisulla voi olla tuhoisia vaikutuksia, kun opiaattien ottaminen saakin kivun pahenemaan ja pitkittymään”, Watkins arvioi.

Sisältö jatkuu mainoksen alla