Muun muassa salametsästys, kaivostoiminta ja maanviljely ovat romahduttaneet kirahvien määrän 30 vuodessa. Kuva: Kimmo Taskinen
Muun muassa salametsästys, kaivostoiminta ja maanviljely ovat romahduttaneet kirahvien määrän 30 vuodessa. Kuva: Kimmo Taskinen

Määrä romahti 40 prosentilla 30 vuodessa.

Kirahvit uhkaavat kuolla sukupuuttoon, varoittaa Kansainvälisen luonnonsuojeluliiton IUCN:n torstaina julkaistu selvitys.

IUCN:n päivitti punaista listaansa lajien uhanalaisuudesta ja siirsi kirahvin ”elinvoimaisten” kategoriasta suoraan ”vaarantuneihin” lajeihin. Muutos on suuri, sillä IUCN:n olisi myös voinut luokitella kirahvit ”silmällä pidettäviksi”.

Luonnonsuojeluliiton tutkija Julian Fennessy myöntääkin tiedotteessa, että kirahvien ahdinko on jäänyt huomaamatta myös luonnonsuojelijoilta.

”Vaikka kirahveja näkeekin usein safareilla, mediassa ja eläintarhoissa, ihmiset – mukaan lukien luonnonsuojelijat – eivät ole tietoisia siitä, että nämä majesteettiset eläimet ovat kuolemassa hiljaiseen sukupuuttoon”, hän sanoo.

Vuonna 1985 tutkijat laskivat kirahvien määräksi 152 702–163 452 yksilöä, kun viime vuonna määrä oli vain 97 562.

”Määrä on kutistunut lähes 40 prosentilla kolmen vuosikymmenen aikana. Maailman korkein eläin elää ankarien paineiden alla joillakin sen tärkeimmillä elinalueilla Itä-, Keski- ja Länsi-Afrikassa”, Fennessy toteaa tiedotteessa.

Hänen mukaansa ihmisten pitäisi puuttua kirahvien tuhoon ennen kuin on liian myöhäistä.

Vastuu on nimenomaan ihmisillä, sillä kirahvien määrän romahdus johtuu etenkin ihmisten levittäytymisestä uhanalaisten villieläinten elinalueille eri puolilla Afrikan mannerta.

IUCN:n mukaan kirahveja uhkaavat muun muassa salametsästys, elinalueiden menetys maanviljelyn ja kaivosten vuoksi sekä ihmisten aiheuttamat konfliktit.

Syyskuussa julkaistu geenitutkimus paljasti, että kirahveja onkin neljä eri lajia: eteläafrikankirahvi, masainkirahvi, verkkokirahvi ja pohjoisafrikankirahvi.

Eri lajien edustajat eivät pysty lisääntymään keskenään, ja niiden kuvioinnit poikkeavat toisistaan selvästi.

Fennessy huomautti jo tuolloin, että uuden tutkimuksen valossa yksittäiset kirahvilajit ovat sukupuuton partaalla.

”Esimerkiksi pohjoisafrikankirahveja on luonnossa vähemmän kuin 4 750 yksilöä ja verkkokirahveja vähemmän kuin 8 700 kirahvia. Erillisinä lajeina nämä kuuluvat maailman uhanalaisimpien suurten nisäkkäiden joukkoon”, hän totesi tiedotteessa.

Torstaina julkaistussa uhanalaisuuskartoituksessa IUCN piti vielä kiinni perinteisestä jaottelusta, jonka mukaan kirahvit kuuluvat yhteen lajiin, jolla on yhdeksän alalajia.

Viiden alalajin kirahvipopulaatio on jyrkässä laskusuunnassa. Yhden alalajin tilanne on pysytellyt ennallaan, kun taas kolmen alalajin populaatio on kasvussa.

Kirahvit voivat erityisen hyvin Afrikan eteläosassa, mutta esimerkiksi Itä-Afrikassa nubiankirahvien määrä on vähentynyt jopa 95 prosenttia 30 vuodessa.

SamBody
Seuraa 
Viestejä6077
Liittynyt3.5.2008

Kirahveja uhkaa hiljainen sukupuutto

Sitä rumaa sanaa ei edelleenkään uskalleta sanoa: ylipopulaatio , ihmisten sellainen joka Afrikan kestämättömästä väestönkasvusta johtuu. Sievistellen puhutaan "ihmisten levittäytymisestä uhanalaisten villieläinten elinalueille eri puolilla Afrikan mannerta."
Lue kommentti

http://www.vapaakielivalinta.fi/
http://www.sananvapaudenpuolesta.fi/
Tunnustan poikkeavuuteni: perustan näkemykseni enemmän omaan ajatteluun kuin auktoriteetteihin.