Kissasi tietää, missä olet. Kuva: Kimmo Taskinen / HS
Kissasi tietää, missä olet. Kuva: Kimmo Taskinen / HS

Kissa piirtää mielikuvakartan ympäristöstään kuulollaan.

Jos sinusta tuntuu, että kissasi valvoo sinua herkeämättä, niin todennäköisesti se näin tekeekin.Tuoreessa tutkimuksessa havaittiin kissojen yllättyvän suuresti, kun niiden omistajan ääni kuuluikin aivan muualta kuin missä ihmisen olisi kissan hoksottimien mukaan pitänyt olla.

Kokeessa ihminen ei ollut näkyvillä, mutta kissa päätteli omistajan sijaintia kuulonsa perusteella.

Kissoilla on erittäin hyvä kuulo, ja ne saalistavatkin paljolti korviensa varassa. Kissa kuulee pienten jyrsijöiden piipitykset, joita ihmiskorva ei aisti. Kissat kuulevat myös korkeampia ääniä kuin koirat.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Kissan kuuloalue ulottuu noin 50 hertsistä aina 79 kilohertsiin. Ihmisen kuuloalue kattaa 20 hertsin ja 20 kilohertsin välisen alueen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Voidaan siis hyvällä syyllä olettaa, että kissa muodostaa ympäristöstään tarkan kuvan, suurelta osin kuulonsa avulla.

Japanissa Kioton yliopiston tutkijaryhmä päätti selvittää, miten kissat ottavat selkoa ympäristöstään. Tutkijat lainasivat kokeisiinsa 50 tavallista kesykissaa tutkimukseen, joka ilmestyi PLOS One -julkaisusarjassa.

Puolet saatiin yksityisiltä omistajilta ja puolet lainattiin kissakahviloista. Kissakahvilat ovat erityisesti Japanissa suosittuja paikkoja, joissa ihmiset voivat kahvitella eläinten ympäröimänä.

Kokeessa tutkijat laittoivat kissat yksitellen pienehköihin huoneisiin. Huoneiden vastakkaisissa kulmissa oli ovet, tai joissain huoneissa ovi ja toisella puolella ikkuna. Ikkunan ja oven takana oli kaiuttimet.

Tutkijat soittivat kissoille tallenteita, joissa joko niiden omistaja tai sitten samaa sukupuolta oleva vieras ihminen kutsui kissaa nimeltä.

Ääniä soitettiin vuoron perään eri kaiuttimista. Kahdeksan ihmistä tarkkaili kameroista kissan reaktioita.

Koe osoitti, että kissa järkeilee, missä sen omistajan kuuluisi äänen perusteella olla.

Kun ensin omistaja kutsui kissaa yhdestä kaiuttimesta ja sitten vain kahden sekunnin päästä huoneen toisessa nurkassa piilossa olevasta kaiuttimesta, kissat selvästi häkeltyivät.

Ne ymmärsivät, että omistaja ei voi parissa sekunnissa siirtyä toisen oven taakse. Tilanteessa ei niiden elämän­kokemuksen perusteella ollut järkeä.

Toisin sanoen, vaikka kissa ei näe äänen lähdettä, se kuitenkin päättelee sen perusteella, missä omistaja on ja missä hän todennäköisesti ei voi olla.

Kotioloissa kissa epäilemättä rakentaa ympäristöstään mielikuvakartan ja seurailee ihmisten liikkeitä.

”Kissojen mieli on monimut­kaisempi kuin ajattelemmekaan”, sanoo tutkimuksen ­ensimmäinen kirjoittaja, Kioton yliopiston tohtoriopiskelija ­Saho Takagi New Scientist -lehdessä.

Takagi on aiemmin osoittanut tutkimuksissaan, että kuullessaan omistajan äänen kissa olettaa myös näkevänsä tämän ­kasvot.

Jos tutun äänen kuultuaan se näkeekin vieraan ihmisen, katti häkeltyy.

Kissatäti
Seuraa 
Viestejä2228

Kissa oli tänään piilossa kattilassa. Hauska näky kun vain korvia hieman näkyi suuren kattilan sisältä. 

Kukka ja lintu ovat ilon opettajia. (Søren Kierkegaard)

  • ylös 20
  • alas 0
Vierailija

Kissatäti kirjoitti:
Kissa oli tänään piilossa kattilassa. Hauska näky kun vain korvia hieman näkyi suuren kattilan sisältä. 

Pennut ovat niin suloisia ja leikkisiä. Lisäksi uteliaita. Kateeks käy sua positiivisesti.

Sisältö jatkuu mainoksen alla