Kissa kestää yksinoloa paremmin kuin koira muttei se mikään erakko ole. Kuva: Shutterstock
Kissa kestää yksinoloa paremmin kuin koira muttei se mikään erakko ole. Kuva: Shutterstock

Käsityksemme kissan luonteesta on liian yksioikoinen.

Koira on ihmisen ystävä. Se viihtyy seurassa ja tekee, mitä ihminen toivoo. Kissa on eri maata. Se touhuaa omiaan eikä halua ihmiseltä juuri muuta kuin ruokaa, sitä sitten kyllä sitäkin useammin. Ikään kuin ihminen olisi jokin ruokinta-automaatti.

Käsityksemme kissan luonteesta on liian yksioikoinen, kirjoittavat nyt Oregonin osavaltionyliopiston Kristyn Vitale Shreve ja kollegat Behavioral Processes -lehdessä.

Tutkijat ovat testanneet kissan mieltymyksiä 19 kissalla. He panivat eläimet ensin eristykseen kahdeksi ja puoleksi tunniksi. Kun ne vapautuivat, ne saivat valita virkistystä itselleen. Tarjolla oli ruokaa, leluja, tuoksuja tai ihmisen seuraa. Ja kas, useimmat kissat tykkäsivät eniten sosiaalisesta kanssakäymisestä – riippumatta siitä, olivatko ne tottuneet asumaan ihmisten kanssa vai eläinsuojassa.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Kissan sosiaalinen ja älyllinen elämä on uskottua monimutkaisempaa. Sitä pitää tutkia lisää, sillä emme selvästikään tunne sitä, tutkijat tulkitsevat.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Huomio istuu tuloksiin, joita japanilaistutkijat alkuvuodesta kertoivat saaneensa kissan muistista. Se ei ole niin hatara kuin olemme kuvitelleet. Koiran lailla kissa pystyy muistamaan tapahtumia ja jopa yksityiskohtia niistä.

 

Oletko koira- vai kissaihminen?

Koira ja kissa ovat erilaisia ja niin ovat myös koira- ja kissaihmiset. Kumpaan joukkoon kuulut? Tee testi.

 

Sisältö jatkuu mainoksen alla