Pyöreät murikat olivat asevarasto. Käteen sopivia kiviä säilytettiin kivikaudella metsästämistä varten. Kuva: <span class="photographer">Leeds Beckett University</span>
Pyöreät murikat olivat asevarasto. Käteen sopivia kiviä säilytettiin kivikaudella metsästämistä varten. Kuva: Leeds Beckett University

Tennispallon kokoiset kivet olivat hyviä metsätysaseita.

Ihminen saalisti esihistoriallisella ajalla myös heittämällä kiviä. Näin todistelee tutkimus, joka tehtiin Leedsin Beckettin yliopistossa Britanniassa.

Kivi saattoi aiheuttaa huomattavaa vahinkoa, vaikka sen heitti eläimeen niinkin kaukaa kuin 25 metrin päästä.

Tutkijat selvittivät 55 pallon muotoisen kiven käyttöä tappovälineinä. Kiviä oli löytynyt arkeologisilta kaivauksilta Hearthsin luolasta Makapan laaksossa Etelä-Afrikassa.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Pyöreät kivet ovat noin tennispallon kokoisia mutta paljon raskaampia. Tutkimus osoittaa, että ne ovat hyviä metsästysaseita, kun niitä heittää kuin palloa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Kaivauksien iät ulottuivat yli 1,8 miljoonan vuoden takaisesta ajasta 70 000 vuoden takaiseen.

Tutkijat mallinsivat ja laskivat kivien liikerataa ja niiden aiheuttamaa mahdollista tuhoa, kun niillä heitettiin. Sitten tutkijat arvioivat, millä todennäköisyydellä kivi aiheuttaisi vahinkoa esimerkiksi sellaiseen keskikokoiseen eläimeen kuin impalaan.

Yli neljä kiveä viidestä olisi voinut aiheuttaa tarpeeksi pahaa vahinkoa eläimeen 25 metrin ja sitä lyhyemmillä etäisyyksillä, kertoo Science Daily News.

Aiemmin on ehdotettu, että pallomaisia kiveä käytettiin lyömäkaluna. Esihistorialliset ihmiset olisivat työstäneet niiden avulla muita materiaaleja.

Kuitenkin kivien paino ja muoto viittaavat siihen, että ne aiheuttavat heitettäessä vahinkoa niin paljon kuin mahdollista. Tämä viittaa siihen, että kivikauden metsästäjät olisivat valinneet ne käytettäviksi ”ammuksina”.

Ihmiset ovat anatomisesti sopivia heittämiseen. Heittämisellä olikin tärkeä rooli evoluution aikana, sanovat tutkijat Scientific Reports -tiedelehdessä.

”Ei ole tiedossa muita eläimiä, jotka voisivat heittää esineitä tarkasti ja nopeasti etäältä”, sanoo tutkija Andrew Wilson.

Heittämisellä on voitu metsästää saalista ja kamppailla muiden lihansyöjien kanssa tilaisuudesta saada kaivella ruhoja. Kyky vahingoittaa tai tappaa saalis etäältä laajentaa ruuan valikoimaa. Kiviase myös voi vähentää vaarallisia yhteenottoja muiden saalistajien kanssa.

Airgunman
Seuraa 
Viestejä9

Minusta kiven heitto on säilyttänyt taistelu/metsästys aseman näihin päiviin asti.. Vielä näkee joskus penikoita heittämässä kiviä esim. Lokkeja päin. Tai ulkomaisia sotilaitakin heitellään kivillä.. Ja varmaan keski-ajalla raskaasti pansaroituneen ritarin pysty tehokkaan varsijousen lisäksi nujertamaan tiputtamalla painavan kiven ylhäältä tornista sen päälle. Joten sanottakoon että olen varma että kivenheitto/päähän tiputtaminen on ollut vakavasti otettava taistelu taito kautta historian. Kiveä itsessään heittämällä tosin tuskin panssaria läpäisisi mutta olen ymmärtänyt että haarniskat oli aika harvinaisia koska niiden valmistus kesti.. Sillä perusteella lähietäisyydeltä kivien heitto olisi nopeampaa kuin jousen lataaminen, taas kauempaa tiety crossbow nuoli sade paras. Kyllä käyttöä kivenheitolle on siis varmasti muussakin kuin metsästyksessä. Näin ainakin itse uskon.

  • ylös 19
  • alas 3
L
Seuraa 
Viestejä7979

Windspeed

Kirjoitit:

“Sitten oli jo 2000 v keksitty ballista jonka voimaan perustui Rooman suuruus.”

Eri kokoisia ballistoja oli Rooman asevoimissa käytössä. On kuitenkin täysin järjetöntä väittää, että Rooman suuruus perustui niihin.

Koska olet tunnettu siitä, että lauot vain järjettömiä mielipiteitä aiheessa kuin aiheessa, en yritäkään selittää sinulle tätä tämän enempää.

  • ylös 17
  • alas 6
Sisältö jatkuu mainoksen alla