Tämä ilmeisesti pahoinpitelystä vaurioitunut lapsen kallo on löytynyt myöhäisen kivikauden joukkohaudasta. Kuva: <span class="photographer">Christian Meyer / University of Basel / Pnas</span>
Tämä ilmeisesti pahoinpitelystä vaurioitunut lapsen kallo on löytynyt myöhäisen kivikauden joukkohaudasta. Kuva: Christian Meyer / University of Basel / Pnas

Tappamisen jäljet näkyvät yhä geeneissämme, osoittaa Stanfordin yliopiston uusi tutkimus.

Noin 5 000–7 000 vuotta sitten kivikaudella tapahtui kuitenkin jotain sellaista, joka näkyy yhä geeneissämme. On kuin 95 prosenttia miehistä olisi kadonnut jälkeläisiä jättämättä.

Miesten y-kromosomien moninaisuus väestössä romahti, ja tuohon aikaan paikantuu hurja geneettinen pullonkaula.

Ihmiskunnan geneettinen monimuotoisuus on vaihdellut kautta historian, mutta tämä kivikautinen romahdus on askarruttanut tutkijoita. Se havaittiin kolmisen vuotta sitten.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Y-kromosomit siirtyvät isältä pojalle. Näyttää, että vain erittäin harva mies siirsi geenejään eteenpäin kyseessä olevana aikana. Niin harva, että 5 000–7 000 vuotta sitten yhtä miestä kohden näyttää olleen noin 17–20 naista.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Äidiltä lapselle siirtyvässä mitokondriaalisessa dna:ssa ei vastaavaa romahdusta ole havaittu. Pullonkaula näkyy vain y-kromosomissa.

Pullonkaulalle on tarjottu montaa selitystä. Varhaisissa maanviljelystä ja karjanhoitoa harjoittaneissa kulttuureissa valta saattoi keskittyä miesjohtoisille klaaneille ja siirtyä aina isältä pojalle. Nämä saattoivat ottaa useita vaimoja, jolloin väestössä oli enemmän näiden miesten lapsia.

Tämä vähentäisi y-kromosomien moninaisuutta populaatiossa. Tällaisessa patrilineaarisessa yhteisössä klaanin miehet polveutuivat lopulta yhdestä miehestä.

Kuuluisa esimerkki löytyy lähempää historiasta. Y-kromosomien perusteella on arveltu, että eräillä Aasian alueilla jopa kahdeksan prosenttia miehistä eli puoli prosenttia koko maapallon miehistä polveutuu lopulta Tšingis-kaanista. Mongolivalloittaja levitti geenejään tehokkaasti, ja hänellä oli luultavasti satoja lapsia.

Ero sukupuolten lisääntymissuhteessa oli kuitenkin kivikaudella niin hurja, että tutkijat eivät usko sen voivan selittyä pelkästään harvojen miesten moniavioisuudella ja valtasuhteilla.

Todennäköistä sen sijaan on, että klaanien keskinäiset sodat olivat hyvin tuhoisia. Kun y-kromosomin monimuotoisuus on jo entuudestaan pientä yhden klaanin sisällä ja taisteluissa kuolee sitten valtaosa miehistä, jää jäljelle yhä harvempi mies jatkamaan sukua.

Stanfordin yliopiston tutkijat katsovat nyt Nature Communications -lehdessä julkaistussa tutkimuksessaan, että kivikaudella niin Euroopassa, Aasiassa kuin Afrikassakin heimosodat niittivät todennäköisesti hirvittävän määrän miehiä.

Tutkijat mallinsivat tietokoneella muinaisten yhteisöjen taistelua resursseista ja huomasivat, että patrilineaaristen yhteisöjen keskinäiset sodat todella vähensivät y-kromosomin moninaisuutta dramaattisesti. Tällaista pullonkaulailmiötä ei syntynyt yhteisöissä, joissa miehet ja naiset saivat pariutua klaanien välillä vapaasti.

Lisääntymisikäisistä miehistä kuoli jopa 95 prosenttia näissä kivikauden sodissa – tai ainakin vain viitisen prosenttia jatkoi lopulta sukuaan.

Arkeologinen todistusaineistokin kertoo, että kivikaudella elämä oli kovaa ja raakaa. Esimerkiksi Keski-Euroopasta on löydetty kivikautinen joukkohauta, jossa on 26 ihmisen runnellut jäänteet.

Valtaosa vainajista oli miehiä, ja luissa on merkkejä kidutuksesta. Uhreilta oli runnottu jalat ennen kuin heidät oli surmattu murskaamalla kallo.

Nuoria naisia haudasta ei löytynyt, mikä viittaa siihen, että toinen heimo on ryöstänyt yhteisön naiset vaimoikseen ja tappanut miehet.

”On ihan totta, että 5 000–7 000 vuotta sitten ei ollut kovin mukavaa olla mies, ellet sitten sattunut kuulumaan näihin muutamaan menestyneeseen klaaniin, joista me kaikki lopulta periydymme”, kommentoi evoluutiogenetiikan professori Mark Thomas Lontoon Imperial Collegesta Newsweek-lehdessä. Thomas ei ollut mukana uudessa tutkimuksessa.

ThiNguyen
Seuraa 
Viestejä202

On vaikea uskoa että 5000-7000 vuotta sitten olitiin niin väkivaltaisia kaikilla mantereilla että lähes kaikki miehet kuolivat. Sitä ennen ja sen jälkeen ei ole merkkejä moisesta. Olisiko niin että noin 7000 vuotta sitten ilmestyi miehiä niittänyt virus joka levisi kaikille mantereille. 5000 vuotta sitten siihen olisi kehittynyt luontaisen valinnan kautta vastustuskyky.

Toisaalta, eihän virus ole välttämättä tappanut miehiä. Riittää jos se on tehnyt suuren osan lisääntymiskyvyttömäksi.

https://www.nature.com/articles/ncomms13849

  • ylös 17
  • alas 5
Sisältö jatkuu mainoksen alla