Tämän miehen kallossa on useita lyöntien jälkiä. Kuva: Marta Mirazon Lahr ja Fabio Lahr
Tämän miehen kallossa on useita lyöntien jälkiä. Kuva: Marta Mirazon Lahr ja Fabio Lahr

Ihmiset olivat kuolleet nuoliin ja päähän kohdistuneisiin iskuihin.

Useiden väkivaltaisesti kuolleiden ihmisten jäänteet on löydetty kivikautiselta kaivaukselta Keniasta. Joukkosurma on tapahtunut noin kymmenentuhatta vuotta sitten tuolloin paikalle ulottuneen laguunin rantamilla.

Turkananjärven lähellä Natarukissa sijaitsevilla kaivauksilla on ainakin 27 ihmisen jäänteet, raportoivat tutkijat Naturessa. He ovat kaivaneet esiin 12 luurankoa, joista kymmenellä on tappavan väkivallan jälkiä. Mitään merkkejä tietoisesta hautaamisesta ei ole löytynyt.

Ihmisten kalloissa näkyy vammoja, jotka ovat syntyneet tylppien lyömäaseiden iskuista. Niskoissa oli tylppien jälkien lisäksi terävien esineiden, mahdollisesti nuolien, aiheuttamia vaurioita. Murtumia oli myös käsissä, polvissa ja kylkiluissa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Kahdesta luurangosta ei löytynyt pahoinpitelyn jälkiä. Niiden kädet olivat kuitenkin asennossa, joka viittaa siihen, että he olivat kuollessaan sidottuja.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Myös pienikokoinen kiviterä ja kaksi pientä savityökalua löytyi kaksien jäännösten sisältä.

Joukkosurman syystä voi esittää lähinnä arveluja. Tutkijoiden mukaan hyökkääjät ovat ehkä pyrkineet valloittamaan maata tai kaappaamaan ruokaa uhreiltaan. Sekin on mahdollista, että moinen verilöyly on ollut tavallinen seuraus kahden eri ryhmän kohdatessa.

Esihistoriallisten metsästäjä-keräilijöiden välisistä väkivaltaisista yhteenotoista on hyvin niukalti arkeologisia todisteita.

Tiedeyhteisössä on ollut kiistaa siitä, ovatko muinaiset metsästäjä-keräilijät olleet rauhanomaisia vai sotaisia. Uusi tutkimus antaa tukea jälkimmäiselle olettamukselle.

Sisältö jatkuu mainoksen alla