Kipu lyhentää elämää. Kuva: <span class="photographer">Mohanatnow, Wikimedia Commons</span>
Kipu lyhentää elämää. Kuva: Mohanatnow, Wikimedia Commons

Aiheenvaihdunta nuortuu, kun reseptori pannaan pois päältä.

Krooninen kipu on yhdistetty ihmisillä huonoon terveyteen ja tavallista lyhyempään elinikään. Vaikutusmekanismi on kuitenkin ollut epäselvä. Uudessa tutkimuksessa on käynyt ilmi, että kipureseptori trpv1 säätelee hiirten aineenvaihduntaa ja eliniän pituutta. Tulos viittaa siihen, että sama saattaa vaikuttaa ikääntymiseen myös ihmisillä.

Aiemmin on havaittu, että hiiret, joilla trpv1 ei toimi, eivät saa syötyä itseään ylipainoisiksi. On myös todettu, että ihmisillä paljon kapsaisiinia sisältävä ruokavalio on yhteydessä vähäisempään diabeteksen esiintyvyyteen. Kapsaisiinia on runsaasti chilissä. Se ylistimuloi ja tuhoaa trpv1-soluja.

Uudessa tutkimuksessa Andrew Dillin Kalifornian yliopistosta Berkeleystä ryhmineen totesi, että hiiret, joilta trpv1:n toiminta oli estetty, elivät melkein neljä kuukautta eli 14 prosenttia pitempään kuin tavalliset hiiret. Ilman kipureseptoria vanhenevien hiirten aiheenvaihdunta muuttui nuorekkaammaksi. Ne pystyivät hajottamaan nopeasti sokerin verestä ja polttamaan enemmän kaloreita ilman lisäliikuntaa.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Dillinin mukaan löydökset viittaavat siihen, että trpv1-kipureseptoreihin vaikuttavilla lääkkeillä olisi mahdollista parantaa aineenvaihduntaa ja pidentää ikää. Samankalaisia etuja voi olla myös kapsaisiinilla ja muilla samaan reseptoriin vaikuttavilla ravintoaineilla.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Tutkimuksen julkaisi Cell.

Reiska
Seuraa 
Viestejä7034

"Ne pystyivät hajottamaan nopeasti sokerin verestä ja polttamaan enemmän kaloreita ilman lisäliikuntaa."

Eli aineenvahdunta tehostuu, mutta kuinka se nuorentaa? Kipuhan aiheuttaa myöskin stressiä, ja stressihormoneilla on hermoja syöviä sivuvaikutuksia, pidemmän päälle ainaki. Luulis olevan merkitsevää jutussa mainituille kroonisilli kipupotilaille..

Per se

käyttäjä-4213
Seuraa 
Viestejä1

Eikö ole mahdollista, että kapsaisiinia runsaasti nauttivilla on tämän kipureseptorin toiminta jo valmiiksi estynyt enemmässä tai vähemmässä määrin? Arvelen näin sen vuoksi, etten itse pysty syömään chiliä, koska se aiheuttaa suussani suoranaista kipua. Mieheni, joka nauttii väkevästä ruoasta, väittää, että se on pelkkä tottumiskysymys.

Sisältö jatkuu mainoksen alla