Kuva: <span class="photographer">Corbis RF.</span>
Kuva: Corbis RF.

Seksitaudeista tavallisin voi johtaa miehen hedelmättömyyteen.

Niin Suomessa, Iso-Britanniassa kuin Yhdysvalloissa yleisin seksitauti, klamydia, vahingoittaa siittiöiden geenejä ja aiheuttaa hedelmättömyyttä, osoittivat espanjalaistutkijat.

Vielä muutama vuotta sitten uskottiin, että sukupuoliteitse tarttuva Chlamydia trachomatis -bakteeri uhkaa vain naisen lisääntymiskykyä. 2004 ruotsalaistutkijat kuitenkin havaitsivat, että klamydia heikentää myös miesten lapsilykkyä.

José Luis Fernández espanjalaisesta Juan Canalejon yliopistosairaalasta kollegoineen sai nyt selville, miksi. Ryhmä tutki 143 klamydia- ja Mycoplasma-bakteerin tartuttamaa miestä.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Ilmeni, että miesten siittiöissä oli kolminkertaisesti dna-vaurioita terveiden miesten siittiöihin verrattuna. Myös liikkumattomia ja epämuodostuneita siittiöitä oli enemmän kuin verrokeilla.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Fernándezin mukaan klamydian antibioottihoito kuitenkin korjaa siittiöitä ja miehen hedelmöityskykyä merkittävästi. Hoidon jälkeen peräti 86 prosenttia miehistä onnistui saattamaan raskauden alulle, kun siihen kuurin alussa pystyi vain 13 prosenttia.

Tuloksista kertoi New Scientist.

Sisältö jatkuu mainoksen alla