Kuusiviikkoiset hiiriveljekset kloonattiin uroshiiren ihon kantasolusta. Kuva: <span class="photographer">National Academy of Sciences</span>
Kuusiviikkoiset hiiriveljekset kloonattiin uroshiiren ihon kantasolusta. Kuva: National Academy of Sciences

Yhdysvaltalaistutkijat kloonasivat terveitä hiiriä aikuisista ihon kantasoluista.

Eläimiä on kloonattu monenlaisista soluista, mutta tumansiirtotekniikan tehokkuus on edelleen vain muutaman prosentin luokkaa. Nyt yhdysvaltalaistutkijat kloonasivat hiiriä aikuisista ihon kantasoluista – hitusen entistä paremmalla hyötysuhteella.

Elaine Fuchs ja Peter Mombaerts Rockefellerin yliopistosta tarkastelivat tiimeineen kloonaustehoa saman eläimen eri ihosoluilla. Ilmeni, että paras tulos saatiin orvaskeden uumenissa sijaitsevien karvatuppien kantasoluista. Urosten solujen kloonaus onnistui jostakin syystä paremmin kuin naaraiden. Tehoksi laskettiin 5,4 prosenttia.

Tämä ei ole ensimmäinen kerta, kun tutkijat ovat yrittäneet kloonata hiiriä aikuisista kantasoluista. "Viime vuonna hiiren kloonausta yritettiin aikuisista luuytimen kantasoluista, mutta tulokset olivat ristiriitaisia", Mombaerts sanoo. "Sen sijaan meidän hiiremme ovat todistettavasti varttuneet terveiksi, lisääntymiskykyisiksi aikuisiksi".

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Ihosolujen kantasolujen etuna kloonauksessa on tehon lisäksi se, että niitä on helppo noukkia ja ruiskuttaa, koska niiden tuma on keskimääräistä pienempi.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Tutkimuksen julkaisi PNAS.

Sisältö jatkuu mainoksen alla