Kloonatun lehmän liha olisi tutkimusten mukaan turvallista, mutta osa kuluttajista ei silti halua kloonilihaa lautaselleen. Kuvapörssi.
Kloonatun lehmän liha olisi tutkimusten mukaan turvallista, mutta osa kuluttajista ei silti halua kloonilihaa lautaselleen. Kuvapörssi.

Tutkija ehdottaa kloonattujen tuotantoeläinten dna:n julkaisemista.

Viranomaisten ja tutkijoiden mukaan kloonattujen eläimien ja niiden jälkeläisten liha ja maito on turvallista. Osa kuluttajista haluaa silti välttää klooniruokaa. Dna:n jäljitettävyyden ansiosta kuluttaja voisi varmistaa, ettei hänen lautaselleen päädy klooniruokaa.

Patrick Cunningham Dublinin Trinity Collegesta esitti Yhdysvaltain tieteidenedistämisseuran vuosikokouksessa Bostonissa, että jokaisen kloonieläimen dna tulisi julkistaa.

Dna:n jäljitettävyyden ansiosta vähittäiskauppiaat voivat vakuuttaa huolestuneet kuluttajat siitä, että heidän tuotteensa eivät ole peräisin kloonatuista eläimistä, Cunningham sanoi. Tätä on kuitenkin vaikea tehdä, ellei kloonattujen eläinten dna-tietoa ole saatavilla. Tällä hetkellä kloonien tuottajat pitvät dna-dataa yksityisomaisuutenaan.

Cunninghamin mukaan kokemus on osoittanut, että esimerkiksi perinteisesti tunnistamiseen käytetyt korvamerkit voivat kadota tai ne voidaan poistaa, eivätkä ne siksi kelpaa menetelmäksi eläimen jäljittämiseen.

Lisää dna:n jäljitettävyydestä Cunninghamin perustaman yrityksen IdentiGENin sivuilta: www.identigen.com.