Pussikarhu-uroksesta irtoaa ison eläimen mylvähdys.
Pussikarhu-uroksesta irtoaa ison eläimen mylvähdys.

Pussikarhu-uros mylvii kuin isompikin eläin – ja naaras lumoutuu. 

Koala nukkuu 19 tuntia vuorokaudessa paitsi lisääntymiskaudella, jolloin urokset intoutuvat mylvimään. Benjamin Charlton Wienin yliopistosta sai selville, että mölähdystensä avulla pussikarhu rehentelee koollaan – ja vikittelee naaraita.

Charlton australialaisine kollegoineen tutki pussikarhun äänenmuodostusta. Ilmeni, että koalan kurkunpää  on painunut 3. ja 4. kaulanikaman tasolle sen sijaan, että se sijaitsisi ylempänä kurkussa. Tutkijat yllättyivät myös siitä, että kurkunpään lihakset kiinnittyvät syvälle koalan rintakehään, mikä viittaa siihen, että kurkunpäätä voisi kiskoa vieläkin alemmas rintaonteloon.

Charlton nauhoitti Lone Pine Koala –keskuksen 140 koalan ääntelyä sekä mittasi eläinten päänympäryksiä. Osoittautui, että isoimpien urosten mylvähdykset resonoivat matalammalla kuin pienempien. Akustinen analyysi osoitti, että koala sai äänensä kuulostamaan siltä, kuin sen ääni lähtisi itseään isommasta eläimestä - pieni uros kuulostaa jopa suuremmalta kuin biisoni.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Isoimpien koalauroiden baritoni soi syvimmin, mikä viekoittelee naaraita. Charlton arveleekin, että tämä kilpailuetu selittää, miksi evoluutio on painanut kurkunpään normaalia syvemmälle.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Tutkimuksen julkaisi Journal of Experimental Biology.

Koalan ääntelyä voi kuunnella BBC:n uutisesta (toimii Mozilla Firefox -selaimella).

Sisältö jatkuu mainoksen alla