Sylkevä kobra Naja pallida.
Sylkevä kobra Naja pallida.

Myrkkyä sylkevä kobra osaa ennakoida, missä kohteen silmät ovat 200 millisekunnin päästä.

Maailman myrkyllisimmät käärmeet ovat kuuluisia erityisesti tappvista puremistaan. Jotkut eivät kuitenkaan pure vaan sylkevät myrkkyä. Bruce Young Massachussettsin yliopistosta testasi kobrien tähtäystarkkuutta läpinäkyvän muovikalvon suojista ja hämmästeli niiden osumatarkkuutta. Lisäksi jokainen roiskaus oli yksilöllinen, vaikka kobrien myrkkyhampaat ovat liikkumattomat.

Yhteistyössä saksalaisen Bonnin yliopiston tutkimusryhmän kanssa Young teki koesarjan, jossa Young pani lasit päähän ja ärsytti kobria sylkemään. Kuuden viikon aikana ehdittiin kuvata videolle yli sata myrkkyiskua, ja videoista paljastui, että 200 millisekuntia ennen käärmeen sylkäisyä Young oli aina heilauttanut päätään. Joka kerran kobrat toimivat samoin: ne kiihdyttivät päätään samaan suuntaan kuin mihin Youngin silmät olivat liikkumassa.

"Ne eivät ainoastaan kiihdyttäneet vaan myös ennustivat mihin olen liikkumassa ja suuntasivat myrkyn siihen", Young kertoo. Käärmeet siis seuraavat ensin tarkasti kohteen liikkeitä ja sillä hetkellä kun ne iskevät, ennakoivat tämän liikkeen 200 millisekunnin päähän.

Tuloksen julkaisi Journal of Experimental Biology.