Koeputkihedelmöityksessä alkunsa saaneet lapset syntyvät muita useammin ennen laskettua aikaa ja tarvitsevat useammin tehohoitoa. Heidät autetaan myös tavallisimmin maailmaan sektiolla eli keisarinleikkauksella. Varhainen kuolemanriski on karkeasti arv...

Koeputkihedelmöityksessä alkunsa saaneet lapset syntyvät muita useammin ennen laskettua aikaa ja tarvitsevat useammin tehohoitoa. Heidät autetaan myös tavallisimmin maailmaan sektiolla eli keisarinleikkauksella. Varhainen kuolemanriski on karkeasti arvioiden kaksinkertainen muihin vauvoihin verrattuna. Kaksosraskauksissa erot jäivät pienemmiksi ja koeputkikaksosten kuolemanriski ensimmäisinä elinpäivinä on yllättäen hieman pienempi kuin normaalilapsilla.

British Medical Journalin julkaisema havainto tehtiin Hollannissa Flindersin ja Leidenin yliopistoissa. Tiedemiehet analysoivat 25 ympäri maailmaa tehtyä vertailevaa tutkimusta koeputkihedelmöitetyistä ja tavallisista vauvoista. Asiasta raportoi myös BBC.

Koeputkitekniikkaa on käytetty menestyksellä jo yli 20 vuotta. Suomessa pari prosenttia ikäluokasta pannaan alkuun lapsettomuushoidoilla, käytännössä usein koeputkihedelmöityksellä. Muualla maailmassa luvut ovat selvästi korkeampia. Esimerkiksi Tanskassa 6-7 prosenttia vauvoista syntyy lapsettomuushoitojen avittamana.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla