Naisen kohtu on venymisen mestari. Normaalisti päärynänkokoinen lihasontelo painaa noin 50 grammaa, mutta raskauden loppupuolella elin on kasvanut viiden litran vetoiseksi koripalloksi, joka painaa pulleimmillaan yli kilon. Miten ihmeessä koripallo pal...

Naisen kohtu on venymisen mestari. Normaalisti päärynänkokoinen lihasontelo painaa noin 50 grammaa, mutta raskauden loppupuolella elin on kasvanut viiden litran vetoiseksi koripalloksi, joka painaa pulleimmillaan yli kilon. Miten ihmeessä koripallo palautuu päärynäksi? Salaisuus on LOX1-entsyymi ja sitä tuottava geeni, väittää harvardilaistutkija Tiansen Li kollegoineen Nature Genetics -lehdessä.

Kyseinen entsyymi tuottaa ja ylläpitää elastisiä lihassäikeitä, jotka tekevät kohdusta venyvän mutta samalla piukan. LOX1 vaikuttaa myös muiden kudosten joustavuuteen. Poistogeeniset hiiret, joilta puuttuu entsyymiä, ovat löysänahkaisia ja niiden kohtu lässähtää ensimmäisen synnytyksen jälkeen. LOX1 aktivoituu kaikkialla elimistössä, missä tapahtuu venymistä, kuten keuhkoissa, mahalaukussa ja verisuonissa, mutta sen rooli on erityisen merkittävä kohdussa. Jos muilla kudoksilla olisi kohdun kaltainen kyky joustaa ja palautua, iän mukanaan tuomista rypyistä ei näkyisi häivääkään. Tutkimustulos saattaakin herättää kosmetiikkateollisuuden kiinnostuksen.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla