Puhelinhaastattelija saa vastaajia eniten, kun pitää taukoja eikä puhu liian nopeasti.

Kolme ja puoli sanaa sekunnissa on puhelinhaastattelijan ihanteellinen puhenopeus, ainakin englanninkielessä. Sitä käyttävä haastattelija saa paljon paremmin vastaajia kyselytutkimukseensa kuin hyvin nopeat tai hitaat puhujat, kertoivat Michiganin yliopiston tutkijat Yhdysvaltain mielipidetutkimuksen yhdistyksen vuosikokouksessa.

Tämä selvisi tutkimuksessa, jonka aineisto koostui 1 380 soitosta sadalta mies- ja naishaastattelijalta. Tutkijat analysoivat haastattelijoiden puhenopeutta, sujuvuutta ja äänenkorkeutta, minkä jälkeen näitä piirteitä verrattiin menestykseen, jolla ihmisiä oli saatu osallistumaan puhelintutkimukseen.

Tutkijat yllätti se, että eloisimmalta kuulostavat eli äänenkorkeudeltaan vaihtelevat haastattelijat eivät menestyneet kaikkien parhaiten. Vaihtelevuudella ei ollut kuin vähäinen yhteys onnistumiseen.

"Saattaa olla, että äänenkorkeuden vaihtelemien voi auttaa joitakin haastattelijoita, kun taas toiset se saa kuulostamaan teennäisiltä", arvio kielipsykologi Joe Biski.

Tutkimuksessa korkeampiääniset miehet menestyivät heikommin kuin matalaääniset. Sen sijaan naishaastattelijoiden onnistumiseen ei äänenkorkeus selvästi vaikuttanut.

Puheen tauottamisella on myös yhteys haastateltavien suostutteluun. Usein taukoja puheessaan pitävät pärjäsivät paremmin kuin ne, jotka puhuivat yhteen menoon. Tauottomuus kuulostaa liiaksi paperista luetulta, arvioivat tutkijat.

"Liikaa taukoja pitäviä pidetään epäsujuvina. Mutta kiinnostavaa kyllä, kaikkien epäsujuvimmatkin onnistuivat paremmin kuin täydellisen sujuvat puhujat", Biski sanoi.